Een recente peiling van onderzoeksbureau YouGov laat zien dat een meerderheid van de inwoners in Frankrijk, Duitsland en Spanje vindt dat de Europese Unie te laks optreedt tegen de macht van Big Tech. De enquête, uitgevoerd in opdracht van de non-profitorganisaties People vs Big Tech en WeMove Europe, wijst op groeiende onvrede over het Europese handhavingsbeleid ten aanzien van grote technologiebedrijven zoals Google, Amazon, Meta en Apple.
EU-optreden
In Frankrijk vindt 63 procent van de respondenten dat de EU-wetgeving tegen Big Tech onvoldoende wordt gehandhaafd. In Duitsland is dat 59 procent en in Spanje 49 procent. Slechts een kleine minderheid, respectievelijk zeven procent, acht procent en negen procent vindt het EU-beleid te streng.
Machtiger
Opvallend is dat veel ondervraagden techbedrijven als machtiger ervaren dan de EU zelf. In Spanje is dat zelfs een meerderheid: 55 procent beschouwt Big Tech als (iets) machtiger dan de Europese Unie. In Frankrijk is dat 50 procent en in Duitsland 48 procent. Slechts een klein deel van de respondenten vindt dat de EU meer macht heeft dan de techgiganten.
De peiling komt op een moment dat de EU haar grip op de digitale markt probeert te versterken via twee belangrijke wetten: de Digital Services Act (DSA) en de Digital Markets Act (DMA). Deze wetten, aangenomen in 2022, zijn bedoeld om gebruikers beter te beschermen en oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Ze verplichten techbedrijven onder meer om transparanter te zijn over algoritmes en het gebruik van persoonsgegevens.
Oneerlijke handelsbelemmeringen
Toch zijn deze Europese regels onderwerp van een handelspolitiek conflict met de Verenigde Staten, die ze beschouwen als oneerlijke handelsbelemmeringen. Eurocommissaris Teresa Ribera reageerde recent in Euronews: “We gaan onze soevereiniteit verdedigen. We laten ons niet vertellen hoe we onze regels moeten uitvoeren.”
De publieke opinie lijkt zich achter dat standpunt te scharen. De roep om een krachtiger en onafhankelijker EU-optreden tegen de invloed van Big Tech klinkt steeds luider in de Europese samenleving.