2min Ondernemen

Google botst met EU over strenge techregels

Google botst met EU over strenge techregels

Google maakt zich op voor een toenemend conflict met de Europese Unie over de Digital Markets Act (DMA), een reeks ingrijpende regels die bedoeld zijn om de marktmacht van grote techbedrijven te beperken. Volgens Google schiet de wet zijn doel voorbij en zou de regelgeving juist technologische innovatie afremmen, met nadelige gevolgen voor zowel bedrijven als consumenten in Europa.

Tijdens een workshop van de Europese Commissie, die bedoeld is om belanghebbenden te laten reageren op de gevolgen van de DMA, zal Google-juriste Clare Kelly benadrukken dat de maatregelen hebben geleid tot slechtere online ervaringen voor Europese gebruikers. Uit haar voorbereide toespraak, ingezien door Reuters, blijkt dat Europese consumenten inmiddels meer betalen voor vliegtickets omdat ze niet langer rechtstreeks via Google bij luchtvaartmaatschappijen terechtkunnen. Ook zouden hotels, restaurants en luchtvaartmaatschappijen tot 30 procent minder directe boekingen zien, met als gevolg hogere marketingkosten en minder zichtbaarheid.

Strenge techregels

De DMA verplicht zogeheten ‘poortwachters’, bedrijven als Google, Apple en Meta, om concurrenten eerlijke toegang te geven tot hun platforms en diensten. Dat klinkt logisch, maar Google waarschuwt voor onbedoelde neveneffecten. “We blijven oprecht bezorgd over de gevolgen van de DMA in de praktijk. Europese consumenten krijgen nu door strenge techregels slechtere producten en omslachtige oplossingen voorgeschoteld”, aldus Kelly.

Aanpassingen

Google heeft naar eigen zeggen al verschillende aanpassingen doorgevoerd, zoals het tonen van concurrenten in zoekresultaten. Maar die aanpassingen zouden juist de gebruikerservaring verslechteren. Jurist Oliver Bethell, ook van Google, zal tijdens de bijeenkomst pleiten voor duidelijke richtlijnen vanuit Brussel: “Als we precies weten wat naleving betekent, kunnen we sneller voldoen en betere diensten leveren.”

Ook andere techbedrijven delen Google’s zorgen. Uit een enquête onder Europese techoprichters blijkt dat de DMA en de AVG (GDPR) als belemmerend worden ervaren, vooral voor jonge bedrijven die door de strenge techregels moeilijk kunnen opboksen tegen wereldwijde concurrenten buiten de EU.

Oplopende spanning

De Europese Commissie blijft echter bij haar standpunt: de DMA is nodig om marktmacht te beperken en de digitale markt eerlijker te maken. Het lijkt er dus op dat de komende maanden de spanning tussen Big Tech en Brussel verder zal oplopen met de vraag wie uiteindelijk het meeste voordeel behaalt: de gebruikers of de marktordening.