Het eerste Nederlandse klinische taalmodel, Delphyr M1, is een feit. Dit AI-model presteert wereldwijd op topniveau door specifieke training op Nederlandse medische data. Met 7 miljard parameters verwerkt de technologie efficiënt medische informatie en overtreft daarmee internationale concurrenten als LLaMA van Meta en Gemma van Google op diverse benchmarks.
Delphyr M1 is volledig getraind in het Nederlands. Hierdoor belooft het model veel begrip van Nederlandse medische terminologie en context te tonen, iets waar internationale modellen vaak tekort schieten. Deze nadruk op taalspecifieke training zorgt ervoor dat het model direct inzetbaar is in de dagelijkse zorgpraktijk van Nederlandse en Belgische ziekenhuizen.
Prestaties
Op gestandaardiseerde benchmarks als PubMedQA (76,8%), MedMCQA (62,5%) en MedQA (64,7%) presteert Delphyr M1 beter dan vergelijkbare internationale modellen, stelt de maker tijdens de presentatie. Deze resultaten zijn te danken aan het gebruik van domeinspecifieke data en de technieken clinical finetuning en synthetische data.
“Dit is echt een mijlpaal en het begin van een nieuw tijdperk: klinische AI van Hollandse bodem met wereldklasse prestaties,” zegt Michel Abdel Malek, anesthesioloog en oprichter van Delphyr. Het model fungeert volgens hem als een stevig fundament voor verdere ontwikkelingen die de administratieve last van zorgprofessionals aanzienlijk kunnen verminderen.
Het taalmodel vormt de kern van verschillende Delphyr-producten die al in ziekenhuizen worden ingezet. Deze ondersteunen artsen bij het samenvatten van patiëntendossiers, helpen bij real-time verslaglegging tijdens consulten en maken medische kennis sneller toegankelijk. Een belangrijk aspect is dat het model binnen Europa draait en data lokaal verwerkt, waardoor privacy gewaarborgd blijft.
De AI-technologie sluit naadloos aan op de Europese zorgcontext en is geschikt voor meertalige omgevingen. Zo biedt het directe ondersteuning aan professionals in de dagelijkse zorgpraktijk, waarbij veiligheid en betrouwbaarheid centraal staan.
Toekomstplannen
Delphyr ziet het M1-model als startpunt van een breder ecosysteem. In de toekomst wil het bedrijf modellen ontwikkelen voor specifieke medische taken als diagnostiek en procesautomatisering. Ook werkt Delphyr aan integratie van multimodale data, waaronder radiologiebeelden, en uitbreiding van taaldekking binnen Europa.
Tip: AI maakt bedrijven sterker op lange termijn, als ze het overleven