2min Ondernemen

Nieuwe wet verplicht delen gebruikersgegevens cryptoklanten

Nieuwe wet verplicht delen gebruikersgegevens cryptoklanten

Waar gebruikersgegevens van klanten van cryptovaluta-aanbieders tot nu toe buiten schot bleven bij de Belastingdienst, gaat dat vanaf 1 januari 2026 veranderen. Vanaf dan moeten crypto-aanbieders die gegevens verplicht gaan delen. Dat staat althans in een wetsvoorstel van demissionair staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën. Het ging vandaag naar de Tweede Kamer.

De bedoeling is dat de Belastingdienst die data gaat gebruiken bij controle van de belastingaangifte van cryptobeleggers. Aanbieders van cryptovaluta moeten straks dus transactiegegevens van hun gebruikers verzamelen, controleren en aan de overheid doorgeven. Het gaat voor zover nu bekend in elk geval om de aankoop van cryptovaluta, maar ook gebruikersgegevens van aankopen met crypto.

Het wetsvoorstel dat Van Oosenbruggen vandaag naar de Tweede Kamer stuurde (die intussen met zomerreces is) is in lijn met een Europese richtlijn. Het moet de Europese regels rond delen van gebruikersgegevens omzetten naar Nederlandse wetgeving.  Voor crypto-aanbieders betekent dit dat ze uiterlijk 31 januari van het opvolgende jaar, 2027 dus, hun gebruikersgegevens moeten aangeven bij de Belastingdienst. De controle vindt achteraf plaats.

EU-landen gaan onderling gegevens gebruikers uitwisselen

Afgezien van het wetsvoorstel zelf is het ook duidelijk dat de belastingdiensten van Europese lidstaten ook onderling gebruikersgegevens gaan uitwisselen. “Zo krijgt de Belastingdienst ook inzicht in crypto-transacties van Nederlandse belastingplichtigen die worden gedaan via crypto-aanbieders in EU-lidstaten”, zegt het ministerie van Financiën in een toelichting de Kamerbrief. De maatregel moet voorkomen dat mensen hun cryptovaluta wegzetten in een ander land om aan belastingbetaling in Nederland te ontkomen.

Bewaartermijn gebruikersgegevens nog onduidelijk

De bewaartermijn van die gebruikersgegevens is nog niet duidelijk. Daarover maakt het ministerie in een toelichtende brief wel een opmerking, maar noemt geen termijn waarop dit duidelijk wordt. Verder is ook nog niet duidelijk hoe de toch al overbelaste Belastingdienst deze regel moet gaan handhaven.

Ook is het nog de vraag of het voorstel op tijd behandeld kan worden in de Tweede Kamer. Het zomerreces dat afgelopen vrijdag inging duurt nog tot en met 1 september. En een ruime maand later start alweer het verkiezingsreces voor de deur. Dat is vanaf 3 oktober tot en met woensdag 29 oktober, verkiezingsdag.

Tip: