2min Ondernemen

Nvidia-topman: Amerikaanse chipexportcontroles zijn ‘mislukt’

Nvidia-topman: Amerikaanse chipexportcontroles zijn ‘mislukt’

De Amerikaanse exportbeperkingen op geavanceerde AI-chips naar China hebben hun doel gemist en blijken contraproductief. Dat stelt Jensen Huang, CEO van chipgigant Nvidia, tijdens een toespraak op de Computex-technologiebeurs in Taipei. In plaats van China’s technologische opmars af te remmen, hebben de maatregelen juist geleid tot een versnelde ontwikkeling binnen de Chinese technologiesector.

Volgens Huang zijn Chinese bedrijven “zeer getalenteerd en vastberaden”. De Amerikaanse beperkingen zouden hen juist “de geest, de energie en overheidssteun” hebben gegeven om hun ontwikkeling te versnellen. “Al met al was de exportcontrole een mislukking”, aldus Huang.

Nvidia

Sinds de start van het Biden-tijdperk zijn er verschillende nieuwe beperkingen ingevoerd op de export van geavanceerde chips, met als doel het vertragen van China’s militaire en technologische vooruitgang. Maar Nvidia zelf heeft flink moeten inleveren: het bedrijf zag zijn marktaandeel in China dalen van bijna 95 procent naar 50 procent, en schreef inmiddels al miljarden dollars aan misgelopen omzet af.

Huang benadrukte dat China over een krachtig technologie-ecosysteem beschikt, met maar liefst 50 procent van ’s werelds AI-onderzoekers. “China is buitengewoon goed in software,” voegde hij toe.

Vorige maand bezocht Huang onverwacht Beijing, waar hij onder meer sprak met de oprichter van AI-bedrijf DeepSeek. Volgens de Financial Times ging het gesprek over het ontwikkelen van nieuwe chips die buiten het bereik van de Amerikaanse sancties vallen. Dit volgde kort nadat ook Nvidia’s speciaal aangepaste H20-datacenterchips verboden werden voor export naar China.

Chinese AI-chips

Ondertussen waarschuwde de VS andere landen om geen gebruik te maken van Chinese AI-chips, zoals Huawei’s Ascend-chips, vanwege mogelijke schendingen van exportregels. China reageerde furieus en beschuldigde de VS van “eenzijdige pesterijen en protectionisme”. Volgens het Chinese ministerie van Handel ondermijnen de Amerikaanse acties de stabiliteit van de wereldwijde chipindustrie.

Peking waarschuwde bovendien dat organisaties die deze maatregelen ondersteunen, mogelijk in strijd handelen met de Chinese wetgeving.