2min Security

Signal beschermt gebruikers tegen spionerende Recall-functie in Windows 11

Signal beschermt gebruikers tegen spionerende Recall-functie in Windows 11

Het versleutelde berichtenplatform Signal neemt nieuwe stappen om de privacy van zijn gebruikers te waarborgen. In een recente blogpost maakte het bedrijf bekend dat het een nieuwe functie genaamd Screen Security uitrolt naar zijn Windows-app. Deze functie is ontworpen om te voorkomen dat schermafbeeldingen van Signal-gesprekken worden opgeslagen, en is vooral gericht op het blokkeren van Microsofts controversiële nieuwe functie Recall in Windows 11.

Recall-functie

Recall is een AI-gestuurde tool van Microsoft die bedoeld is om gebruikers te helpen door automatisch bij te houden wat er op het scherm gebeurt. Dit zou bijvoorbeeld nuttig kunnen zijn om snel terug te vinden wat je eerder hebt bekeken of gedaan. Toch heeft deze functie tot veel zorgen geleid. Critici vrezen dat Recall een vorm van digitale surveillance is die grote risico’s met zich meebrengt voor de privacy en veiligheid van gebruikers.

Signal wil die risico’s vermijden. Daarom markeert de app zijn venster vanaf nu als beschermd met Digital Rights Management (DRM). In Windows betekent dit dat inhoud onder DRM niet wordt vastgelegd in schermafbeeldingen. Hetzelfde gebeurt bijvoorbeeld bij het maken van een screenshot van een Netflix-film, die dan als zwart vlak verschijnt. Deze bescherming is standaard ingeschakeld in de Signal-app, maar kan worden uitgeschakeld als gebruikers bijvoorbeeld een schermlezer gebruiken.

Privacy

In de blogpost haalt Signal scherp uit naar Microsoft: “We hopen dat AI-teams die systemen als Recall ontwikkelen beter nadenken over de gevolgen van hun technologie”, laat  Signal weten. “Apps zoals Signal zouden niet gedwongen moeten worden om ‘een rare truc’ toe te passen om de privacy van hun gebruikers te beschermen.”

Hoewel de Recall-functie inmiddels beschikbaar is op Copilot+-pc’s, is het nog altijd onderwerp van discussie. Signal laat met deze stap zien dat het vasthoudt aan zijn kernwaarden: veiligheid, privacy en transparantie voor zijn gebruikers, zelfs wanneer grote techbedrijven daar niet vanzelfsprekend in meegaan.