2min Security

Szabó wil toch door met Digipoort

Szabó wil toch door met Digipoort

De herbouw van Digipoort, dat een elektronisch postkantoor voor veilige berichtenuitwisseling tussen bedrijven en de overheid moet worden, gaat toch door. Dit ondanks een negatief advies.

“Digipoort is een essentiële schakel binnen de digitale overheid”, stelt de staatssecretaris Zsolt Szabó voor digitalisering donderdag in een Kamerbrief. Digipoort is een elektronisch postkantoor dat berichtenuitwisseling tussen bedrijven en de overheid mogelijk moet maken. Wel zegt de staatssecretaris de bedenkingen ter harte te nemen door het programma ‘beheerst voort te zetten’. De risico’s van beheerst stilleggen in deze fase van het programma zijn te groot’.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) waar Digitalisering onder valt, stelt dat Digipoort cruciaal is voor een veilige digitale gegevensuitwisseling tussen ondernemers en overheid. Mede daarom moet de herbouw ondanks alles toch doorgaan.

Digipoort maakt bijvoorbeeld de afhandeling van digitale facturen voor Rijksorganisaties makkelijker en sneller. Ondernemers kunnen makkelijker (vooringevulde) belastingaangiften indienen. Verder wordt digitale jaarrekeningen die ondernemers indienen bij de Kamer van Koophandel een stuk minder omslachtig.

AcICT raadt herbouw Digipoort af

De beslissing van Szabó is tegen het zere been van het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT). Het college adviseert over de haalbaarheid van ICT-projecten. De organisatie zegt in het rapport juist dat de herbouw van het systeem onnodig complex is, en niet voldoende te beheersen. De kans dat het project veel te duur wordt is groot. De AcICT wil dan ook dat  ‘Herbouw Digipoort’ tijdelijk stopt. “We achten het niet verantwoord om op de huidige weg door te gaan,” luist is het heldere standpunt van het adviescollege. Versterk de sturing vanuit BZK.”

Maar dat is bij Szabó dus aan dovemansoren in de wind, hoewel hij toch zegt ze ‘uitermate serieus’ te nemen. Hij zegt wel te kijken naar versterking van de sturing door zijn eigen ministerie. Er komen bijvoorbeeld extra maatregelen om de kosten het tijdpad in de hand te houden maar wat die maatregelen zijn is nog niet duidelijk.

Hij zegt toe dat de kamer eind dit jaar een toekomstplan voor gegevensuitwisseling binnen de overheid krijgt. Dat gebeurt in een verzamelbrief met de actuele stand van zaken rond het project.

Intussen loopt het project al sinds 2021. Het project had halverwege dit jaar klaar moeten zijn. Eind 2023 werd die termijn al bijgesteld naar juli 2026. IT-consultancykantoor Capgemini is al sinds de start uitvoerder van het Digipoort.

Tip: