Sinds februari dit jaar zijn werkgevers wettelijk verplicht om hun medewerkers AI-geletterd te maken. Toch is maar liefst 69 procent van de HR-professionals niet op de hoogte van de AI Act, de Europese verordening over kunstmatige intelligentie.
Dit blijkt uit recent onderzoek van Visma YouServe onder ruim 500 HR-professionals. Ondertussen neemt gebruik van AI op de werkvloer razendsnel toe. Dit vergroot de risico’s op juridische complicaties en schending van privacywetgeving, vooral wanneer medewerkers onvoldoende zijn geïnformeerd over veilig en verantwoord gebruik ervan.
Om juridische en ethische problemen zo veel mogelijk te voorkomen, is een duidelijk en goed doordacht beleid rond gebruik van AI op de werkvloer essentieel. Toch blijkt dit in de praktijk nog vaak te ontbreken. Uit het onderzoek blijkt dat de helft (51%) van de organisaties nog geen beleid heeft. En bij nog eens zestien procent is zelfs onduidelijk óf er beleid is.
AI-gebruik zonder kaders leidt tot risico’s
Tegelijkertijd wordt er al door 45 procent van de HR-professionals en afdelingen AI ingezet. Het opstellen van functieprofielen (22%), het automatisch genereren van documenten of accorderen van mutaties (19%) en digitale hulp bij terugkerende vragen (17%) worden het vaakst als toepassing genoemd. Toch roept het gebruik van AI ook zorgen op: 34 procent zegt terughoudend te zijn vanwege zorgen over privacy en veilige omgang met gevoelige HR-data.
“Het is zorgwekkend dat zo veel HR-professionals niet weten dat AI-geletterdheid sinds begin dit jaar wettelijk verplicht is,” zegt Annemarie Nefkens, HR Director bij Visma YouServe. “De technologie ontwikkelt zich sneller dan organisaties kunnen bijbenen. Daardoor ontstaat een kwetsbare situatie, met risico op juridische consequenties en reputatieschade. HR speelt een cruciale rol in het opstellen van kaders, het delen van kennis en het vergroten van bewustwording over verantwoord AI-gebruik. Het gaat niet alleen om compliance, maar om het mogelijk maken van strategisch en verantwoord AI-gebruik dat organisaties verder helpt in plaats van in de problemen brengt.”
Tip:
- Waarom AI-pilootprojecten vaak mislukken