4min Ondernemen

Vertrouwen en samenwerking bepaalt volgend tijdperk agentic AI

Vertrouwen en samenwerking bepaalt volgend tijdperk agentic AI

Tegen 2028 kan agentic AI tot 450 miljard dollar aan economische waarde opleveren via omzetgroei en kostenbesparingen. Maar grootschalige toepassing blijft vooralsnog uit. Vertrouwen in en samenwerking met AI bepaalt hoe succesvol het komende tijdperk wordt.

Dat blijkt uit het nieuwste rapport van het Capgemini Research Institute: Rise of agentic AI: How trust is the key to human-AI collaboration. Het vertrouwen in volledig autonome AI-agents bleek het afgelopen jaar gedaald te zokm van 43% naar 27%. Volgens de resultaten van de steekproef komt dat mede door zorgen over privacy en ethiek.

Toch wordt verwacht dat agentic AI binnen drie jaar betrokken zullen zijn bij de meeste zakelijke taken. Effectieve samenwerking tussen mens en agent zal naar verwachting de betrokkenheid van mensen bij waardevolle taken met 65% verhogen.

Agentic AI heeft het potentieel om tegen 2028 tot $450 miljard aan economische waarde te genereren. Maar ondanks sterke vooruitgang heeft slechts twee procent van de organisaties AI-agents op schaal geïmplementeerd. Ook neemt het vertrouwen in deze technologie af. Organisaties ontdekken dat AI-agents het meeste effect hebben als mensen actief betrokken blijven. Bijna driekwart van de leidinggevenden zegt dat de voordelen van menselijk toezicht opwegen tegen de kosten. Zo’n 90% van de leidinggevenden beschouwt menselijke betrokkenheid bij AI-gestuurde processen als positief of kostenneutraal. Vertrouwen en menselijk toezicht zijn cruciaal om het potentieel van agentic AI te realiseren. De kloof tussen intentie en gereedheid vormt nu een van de grootste obstakels om de $450 miljard te benutten.

Agentic AI is opkomend maar in de beginfase

Agentic AI is een van de snelst opkomende technologische trends, maar organisaties bevinden zich nog in de beginfase. Bijna een kwart is gestart met pilots en 14% is begonnen met implementatie, terwijl de meerderheid nog in de planningsfase zit. Dit staat in schril contrast met de ambitie van leiders. Van hen gelooft 93% dat opschaling van AI-agents binnen twaalf maanden concurrentievoordeel oplevert. Toch heeft bijna de helft nog geen implementatiestrategie.

Het vertrouwen in volledig autonome AI-agents daalde het afgelopen jaar sterk: van 43% naar 27%. Twee op de vijf leidinggevenden vindt dat de risico’s van AI-agents zwaarder wegen dan de voordelen. Slechts 40% vertrouwt AI-agents om taken zelfstandig uit te voeren.

Toch blijkt uit het rapport dat vertrouwen toeneemt naarmate organisaties verder komen in de implementatie: 47% van de organisaties in de implementatiefase heeft bovengemiddeld vertrouwen, tegenover 37% in de verkennende fase. Transparantie, duidelijkheid over besluitvorming en ethische waarborgen zijn daarom prioriteit.

De echte belofte van agentic AI ligt in de aanpak van de belangrijkste zakelijke uitdagingen en het herdefiniëren van werk. Binnen twaalf maanden verwacht meer dan 60% van de organisaties teams te vormen waarin AI-agents menselijke capaciteiten aanvullen. AI-agents worden daarmee teamleden in plaats van alleen tools.

Betrokkenheid mensen vergroot waarde agentic AI

70% van de organisaties denkt dat AI-agents herstructurering vereisen, wat leidt tot herziening van rollen, teams en processen. AI-agents leveren de meeste waarde wanneer mensen betrokken blijven. Effectieve samenwerking leidt naar verwachting tot 65% meer betrokkenheid bij waardevolle taken, 53% meer creativiteit en 49% hogere werknemerstevredenheid.

AI-agents zullen op korte termijn vooral worden ingezet in klantenservice, IT en sales. Later volgen operations, R&D en marketing. Momenteel is slechts 15% van de processen (semi-)autonoom, maar dit zal naar verwachting stijgen naar 25% in 2028. De meeste agents functioneren nu nog als assistenten of copiloten.

De meeste organisaties zijn nog niet klaar om agentic AI op schaal toe te passen. 80% mist volwassen AI-infrastructuur en minder dan 20% heeft de data op orde. Zorgen over privacy, bias en transparantie zijn wijdverspreid, maar slechts een minderheid onderneemt actie. Zo noemt 51% privacy als grootste zorg, maar slechts 34% neemt maatregelen. Slechts de helft van de leiders begrijpt wat AI-agents kunnen en nog minder weten op welke gebieden Ai-agents beter presteren dan traditionele automatisering.

Om het volledige potentieel te benutten, moeten organisaties daarom verder kijken dan de hype. Ze moeten hun processen, modellen en structuren herontwerpen, met een juiste balans tussen autonomie en menselijke betrokkenheid.

Tip:

  • AP wil registratieplicht voor algoritmes en AI-systemen