Noord-Korea doet hackpoging op IAEA

Noord-Korea vlag op parlementsgebouw

Hackers uit Noord-Korea deden hackpogingen op IAEA, het internationaal atoomagentschap. Dat zegt de nieuws- en actualiteitenwebsite Nikkei Asia. Ze doen de bewering op grond van een conceptrapport van de Verenigde Naties (VN) die ze in handen kregen.

Uit het rapport blijkt dat de groep e-mailadressen buitmaakte van regeringsfunctionarissen en ook van een niet nader genoemde securitymedewerker van de IAEA. De bedoeling dat de definitieve versie van dit rapport naar een commissie gaat die beslissingen neemt rond sancties tegen Noord-Korea.

Het gaat om de door het Noord-Koreaanse regime gesteunde hackersgroep Kimsuky. Volgens het concept-VN-rapport voerde de groep phishingaanvallen uit op een aantal medewerkers van het IAEA.

VPN-netwerken

Ook de VPN-netwerken van Korea Aerospace Industries lagen onder vuur. De deed zo pogingen om gevoelige gegevens van het grote Zuidkoreaanse defensiebedrijf te stelen.

Het rapport van de VN steunt ook de conclusies uit een eerder verschenen rapport van Chainalysis. Deze private groep onderzoekers stelde in een rapport van begin dit jaar dat Noord-Korea 348 miljoen euro (ongerekend een kleine 400 miljoen dollar) binnenhaalde via aanvallen op cryptoplatforms. De VN achterhaalde dat het regime het gestolen geld vervolgens inzette voor het verder ontwikkelen van (kern)raketten en het opknappen van een vijf megawatt kernreactor.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...