Office van Microsoft heeft nu spellingscontrole in het Fries

Friese gebruikers van Microsoft Office kunnen sinds vrijdag gebruik maken van spellingscontrole in het Fries. De Friese taal is nu beschikbaar in de standaard spellingscontrole in de Office-programma’s Word, Excel, Outlook en PowerPoint. De nieuwe taalhulp werd gepresenteerd op het provinciehuis in Leeuwarden.

De provincie Friesland werkt al langere tijd aan beschikbaar maken van de Friese taal in software en apps. Eerder werd de Friese taal ook al beschikbaar in Google (Translate, Gboard), SwiftKey en Facebook. De provincie stelt dat beschikbaarheid van die digitale tools een randvoorwaarde zijn voor gelijkwaardig gebruik van het Fries in zowel informele als formele communicatie.

 

Installatie

Gebruikers van Microsoft Office kunnen de nieuwe spellingscontrole zelf installeren op de eigen computer of laptop (Office 2013 of hoger). De spellingscontrole is nog niet beschikbaar voor Mac-gebruikers of gebruikers van Microsoft Office Online. Meer informatie en een uitgebreide handleiding voor de installatie van de nieuwe spellingscontrole van Microsoft is te vinden op: www.taalhelp.frl/microsoft

 

Taalhelp

Op de website www.taalhelp.frl van de Afûk staat een overzicht van alle digitale apps en digitale hulpmiddelen voor het Fries. Op taalweb.frl van de Fryske Akademy zijn Friese digitale woordenboeken en een vertaalfunctie te vinden. Er is ook een plug-in voor Word beschikbaar met een meer uitgebreide Friese spellingchecker en tips bij grammatica.

Gedeputeerde Sietske Poepjes: “De digitale wereld speelt een belangrijke rol in ons hedendaagse leven. Wij zien dat Friezen ook graag in de digitale wereld in hun moedertaal willen communiceren. Voor de toekomst van de Friese taal is het mooi dat in groot international bedrijf als Microsoft een meerwaarde ziet in het opnemen van het Fries in zijn producten. Het maak het Fries schrijven eenvoudiger bij de mensen thuis, op scholen, bij de overheid en bij bedrijven.”

Hans van der Meer, Manager Microsoft 365 bij Microsoft Nederland: “Bij Microsoft zijn wij continu bezig om samen met onze gebruikers de Microsoft-ervaring te verbeteren. Met de nieuwe spellingchecker in Microsoft Office maken we het voor Friestaligen mogelijk om onze producten te gebruiken op de manier die het dichtst bij ze staat.”

Gerelateerde berichten...

X