Ondernemingen slaan handen ineen tegen hackers

cyberaanvallen

Het Nederlandse bedrijfsleven neemt zelf het voortouw in de strijd tegen hackers en andere cybercriminelen. Er komt een waarschuwingssysteem voor iedere organisatie die dreigt te worden wordt aangevallen door hackers. De initiatiefnemers willen niet meer wachten op de overheid. Dit schrijft het FD vandaag.

Noodklok

Al eerder deze maand luidden verschillende organisaties de noodklok. Zeker sinds corona thuiswerken populair maakte steeg het aantal hacks en andere digitale aanvallen sterk. Om die reden pleitten specialisten ervoor een fysiek nationaal centrum voor cybersecurity te creëren. Alleen zo’n radiale stap kan het dataverkeer afdoende beschermen.

“Onze verdediging kent nu geen regie”, stelde Michiel Steltman, directeur van Stichting Digitale Infrastructuur Nederland bij die gelegenheid. “Juist nu hebben we een centrale aanpak tegen hackers nodig. Dat gaat niet lukken zonder een centrale plek.”

Ondernemingen wachten niet op overheid

Het nieuw op te zetten alarmsysteem moet voorkomen dat nog langer bedrijven worden gehackt, terwijl bij de overheid allang bekend was dat de digitale voordeur openstond. ‘We hebben besloten niet meer op de overheid te wachten en zo’n systeem zelf maar op te zetten’, zegt Inge Bryan, directeur van het bekende cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT in het FD. Fox-IT is nauw betrokken bij de totstandkoming.

De afgelopen jaren werden verschillende bedrijven in Nederland gehackt, terwijl de overheid al wist dat deze organisaties hun digitale voordeur hadden openstaan. Het verantwoordelijke ministerie van Justitie en Veiligheid had echter geen bevoegdheid deze informatie breder te delen.
Ook bij kwetsbaarheden in de software van Microsoft Exchange (e-mail) en Citrix (thuiswerksoftware) kon de overheid niet zomaar waarschuwen.

Automatische waarschuwing

Het nieuwe initiatief moet daar verandering in brengen. Wie een kwetsbaarheid vindt — vaak zijn dat ethische hackers, softwarebedrijven of cyberbeveiligers — kan dit straks ook melden bij het nieuwe samenwerkingsverband. Dat waarschuwt vervolgens automatisch direct de juiste persoon of zijn internetprovider.

Gerelateerde berichten...

X