Onderzoek: deel artsen niet blij met online patiëntreviews

Patiënten gebruiken steeds vaker reviewsites om een passende arts te vinden. Zestig procent van de artsen denkt dat patiënten online reviews mee laten tellen in hun keuze voor een arts. De helft van de artsen vindt patiëntreviews geen goede ontwikkeling en zijn er weinig mee bezig. Dit blijkt uit onderzoek.

De helft van de artsen vindt dit geen goede ontwikkeling. Zij vinden online reviews van patiënten niet objectief. Ze zouden te veel gericht zijn op communicatieve vaardigheden van de arts in plaats van op de medische deskundigheid.

Artsen zelf hebben in plaats daarvan meer vertrouwen in de verwijzing en reviews van collega-artsen. Denk bijvoorbeeld aan huisartsen die een verwijzing doen.

 

Bekendheid

Een interessante uitkomst is ook dat Artsen In Opleiding voor medisch Specialisme (AIOS) wel het nut inzien van online reviews en online profilatie. Ze voelen zich echter nog niet genoodzaakt  om hier iets mee te doen. Zij denken dit wel in een later stadium in hun carrière op te pakken.

Een kleine 10 procent geeft aan zijn of haar online bekendheid belangrijk te vinden., 20 procent vindt dit niet belangrijk en bijna 70 procent vindt het wel interessant. Met name omdat het iets zegt over zijn of haar functioneren. Maar een enkeling reageert op de reviews, en dan wel alleen op de negatieve.

In de ondersteuning vanuit beroepsverenigingen en de zorginstellingen is veel winst te behalen. Een ruime meerderheid zegt onvoldoende ondersteund te worden door hun ziekenhuis.

 

Betere aansluiting

“Voor zorginstellingen, ziekenhuizen en zorgverleners is er nog werk te verzetten om hier op in te spelen en de patiënt van actuelere informatie te voorzien. Het gebruik van actuele informatie zorgt dat patiënten betere aansluiting kunnen vinden bij hun specifieke zorgvraag en/of sneller slagen een geschikte arts te vinden” geeft Antoon van Luxemburg aan.

Op reviewsites krijgt een patiënt een idee hoe een arts in zijn of haar omgang wordt ervaren door andere patiënten. Op basis hiervan kan men een keuze maken.

Voor het onderzoek is een enquête afgenomen onder verschillende medisch specialisten en AIOS-en over hun kennis en mening over online reviewsites en vergelijkingssites.

Gerelateerde berichten...

X