Onrust bij Vopak om nieuw volgsysteem

Bij een van de vestigingen van tankopslagbedrijf Vopak komt begin volgend jaar een volgsysteem met sensoren en elektronische pasjes. Daarmee kan het bedrijf letterlijk iedere stap van elke werknemer traceren. Het nieuws veroorzaakt vooral bij het personeel onrust.

Vopak bevestigt het nieuws aan nieuwssite NU.nl. Die baseerde zich weer op een artikel in het Financieel Dagblad (FD). Volgens die krant gebruikt het bedrijf voor het volgsysteem een combinatie van pasjes en sensoren. Daarmee wordt een registratie mogelijk dat vastlegt waar een medewerker loopt, staat of ligt en op welke hoogte iemand zich bevindt.

 

Zorgen

De voorzitter van de ondernemingsraad van het bedrijf Cees den Breejen vertelt dat veel mensen zich zorgen maken over het nieuwe volgsysteem. Tegen het FD zegt hij: “Dat ligt heel gevoelig. Waar loopt iemand? Zit-ie op de wc? Wat gaat het bedrijf doen met die data?”

Vopak gaat maar in beknopte mate in op de vragen die NU.nl vervolgens stelt. Zij zeggen alleen dat: “privacy en de regelgeving hieromtrent onderdeel uitmaken van de test”.

 

Verboden

De wet stelt dat op zich volgen van werknemers niet verboden is. Wel moet een bedrijf zorgen voor een goede balans en zorgen dat er ook voldoende privacy is voor het personeel.

Bij projecten met een hoog risico op privacyschending moet een bedrijf eigenlijk eerst een onderzoek doen. Het is niet duidelijk of Vopak een dergelijk onderzoek heeft gedaan.

 

Mails lezen

Drie jaar geleden was er een rel over een Roemeense werknemer die werd ontslagen terwijl een werkgever zijn berichten las.

Werkgevers mogen privéberichten lezen die werknemers onder werktijd versturen. Het gaat om privéberichten die opgesteld en verstuurd zijn met gebruikmaking van de zakelijke accounts. Dat bepaalde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in een uitspraak rond een zaak van een Roemeense programmeur tegen zijn werkgever.

Gerelateerde berichten...

X