Opgelicht toont grote privacylekken in bedrijfsnetwerken

cyberaanval zeroday-aanvallen

Het Avro-Trosprogramma Opgelicht?! en alle internetproviders waarschuwen momenteel duizenden bedrijven en particulieren voor omvangrijke privacylekken in hun externe netwerkschijven.

Sommige netwerkschijven maken namelijk automatisch en anoniem verbinding met het internet via een oude anonieme FTP-server. Veel routers sturen vervolgens zonder beperking alles via de FTP-server door. De bestanden op deze harde schijven zijn op deze manier onbeveiligd.

Van die externe harde schijven zijn de afgelopen jaren naar schatting 160.000 verkocht. Rond de 10.000 daarvan blijkt lek . Het gaat dan vooral om goedkope netwerkschijven die ofwel slecht beveiligd zijn helemaal niet beveiligd kunnen worden.

Opgelicht?! vond onder andere gevoelige informatie van advocaten, gemeenten, multinationals en zelfs beveiligingsbedrijven. Volgens de makers van het programma bestaat het privacylek al jaren en is er al die tijd niets aan gedaan.

 

Kinderspel

Buitmaken van gevoelige bedrijfs- of privégegevens die op de harde schijven zijn geparkeerd werkt heel simpel. Kwaadwillenden tikken eenvoudig zoektermen in als ‘paspoort’ of ‘wachtwoorden’. Vervolgens krijgen ze met een paar muisklikken anoniem toegang tot de onbeveiligde netwerkschijven.

Opgelicht?! vond de afgelopen weken de providers in Nederland bereid te helpen. Bedrijven en personen die anonieme FTP toestaan, zijn voor de uitzending door hun provider op de hoogte gebracht.

Wie nog niet op de hoogte is gebracht maar toch denkt met dit privacylek te maken denkt te hebben, kan een uitgebreide handleiding over veilig gebruik van apparaten terugvinden op veiliginternetten.nl .

Opgelicht?! besteedde gisteren uitgebreid aandacht aan deze privacylekken en maakte er een dossier van. In het programma komt ook veilig gebruik van IoT en de privacylekken die daarin kunnen zitten aan bod.

 

 

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...