Parlementair onderzoek uitvoeringsorganisaties overheid

Er komt waarschijnlijk een parlementair onderzoek naar het al dan niet functioneren van uitvoeringsorganisaties van de overheid. Digitalisering speelt daarin een sleutelrol.

Deze week dienden CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma en  Gert-Jan Segers van de Christenunie hierover tijdens de Algemene Beschouwingen een motie in. Hij werd meteen gesteund door een flink aantal Kamerleden.

Zowel de Belastingdienst, het UWV en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) hebben grote problemen. Veel daarvan hebben te maken met ICT. “De diensten verdrinken in het compliance-denken, terwijl de diensten een veel menselijker gezicht moeten tonen”, aldus Heerma in een toelichting op de motie.

 

CBR

Zo bleek dit voorjaar dat het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) is voor tientallen miljoenen extra het schip in gegaan met een ICT-project. Bovendien zijn de overschrijdingen wel gemeld maat dat is te laat gebeurd. Minister Cora Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur schrijft dit deze week in een brief aan de Tweede Kamer.

Verder komt er ook op korte termijn onderzoek naar de manier waarop dat zelfde CBR medische gegevens beveiligt. De problemen werden ontdekt door het TV-programma ZEMBLA.

 

Belastingdienst

Verder loopt er nog steeds een onderzoek naar databeveiliging bij de Belastingdienst.Uit het onderzoek naar de de zogenaamde ‘Broedkamer’ bleek in elk geval dat er sprake was van ongeoorloofde gegevensuitwisseling.

Bij het Openbaar Ministerie is aangifte gedaan van een geval. Daarnaast zijn alle bevindingen gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Wiebes meldt dat onderzoekers op basis van de loggingggevens gestuit zijn op een aantal gevallen waarin persoonsgegevens op een ongeoorloofde manier de Belastingdienst hebben verlaten.

 

UWV

Verder kwam in mei dit jaar naar buiten dat bij het UWV een groot aantal illegale downloads had plaatsgevonden van CV’s die bij de instelling waren geplaatst.

Uit de grote vacaturebank van het UWV zijn tussen zestien en dertig april een kleine 120.000 cv’s illegaal gedownload. Medewerkers ontdekten het lek omdat er plotseling heel veel cv’s tegelijk werden gedownload.

Het UWV heeft op 1 mei het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) op de hoogte gesteld en aangifte gedaan bij de politie van hacken. Het UWV monitort de systemen nu extra.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) maakte er melding van in een Kamerbrief. Volgens de minister gebeurde de hack via het account van een van de werkgevers die op de bank was aangesloten. Dit account is inmiddels geblokkeerd. Naar verluidt wist de betreffende werkgever van niets.

 

Gerelateerde berichten...

X