Permissie Inmarsat voor gebruik 5G-frequentie ingetrokken

Grote satellietoren van Burum in Friesland Inmarsat
GFoto: Wutsje / Wikimedia Commons / CC-BY-SA

Vanwege de aankomende 5G-veiling mag Inmarsat uit Burum de 3,5GHz-frequentie waar 5G op ‘draait’, niet meer gebruiken.  Dat zegt demissionair minister Micky Adriaansens in een Kamerbrief.

Inmarsat mag vanaf 1 februari de frequentieband niet meer gebruiken voor noodcommunicatie omdat dat de uitrol van 5G na de veiling in gevaar brengt. Het besluit is een gevolg van het mislukken van overleg met het bedrijf.

Inmarsat gebruikt nu nog de 3,5GHz-band voor het grote satellietstation in het Friese Burum voor noodoproepen van met name zeeschepen. Dat is al langer een pijnpunt vanwege de opkomst van 5G. Diverse onderhandelingsrondes met de overheid mislukten, en uiteindelijk kwam er eerder dit jaar een akkoord met de Griekse overheid die inhield dat het bedrijf daarheen zou verhuizen om daar verder te kunnen werken.

De Grieken willen echter maar garantie geven voor gebruik van de 3,5GHz-band tot eind 2027. Inmarsat wil een langere garantie, maar krijgt alleen een toezegging voor nog eens vijf jaar. Het bedrijf zelf wil die garantie echter zwart op wit hebben, terwijl de Griekse regering niet verder wil gaan dan een toezegging. Daarop zegt het bedrijf niet meer naar Griekenland te willen.

Voldoende

Adriaansens vindt een toezegging voldoende en wil dat Inmarsat vertrekt. “Ik heb me tot het uiterste ingespannen om in samenspraak met Inmarsat een goede oplossing voor het noodverkeer te vinden en ik ben van mening dat de optie die nu voor Inmarsat beschikbaar is het hen zonder meer mogelijk maakt te verhuizen naar Griekenland”, zegt de minister. “Ik betreur het dan ook dat de onderhandelingen er nog niet in hebben geresulteerd dat Inmarsat bereid is de laatste stap te nemen en daadwerkelijk naar Griekenland te migreren.”

Adriaansens wil niet meer wachten en zegt in de brief dat ze het Nationaal Frequentieplan ondanks de bezwaren van Inmarsat nu gaat wijzigen. “Meer specifiek ben ik voornemens het NFP dusdanig te wijzigen, dat de frequentieruimte die in de 3,5GHz-band nu nog is aangewezen voor satellietcommunicatie ten behoeve van de afwikkeling van het noodverkeer per 1 februari 2024 vervalt en dat op die datum ook de nationale voetnoten die nu tijdelijk aanvullende bescherming bieden ter waarborging van de NSV-dienstverlening vervallen.”

Het besluit betekent voor Inmarsat de doodsteek, en zorgt tegelijkertijd dat de veiling van de 5G-frequenties alsnog kan doorgaan. De minister stelt in de brief dat het ontbreken van overeenstemming er niet toe kan leiden dat de de uitrol van 5G in Nederland voor onbepaalde tijd moet worden uitgesteld.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...