Phishing netwerk opgerold in Amsterdam

recherche

De Amsterdamse politie arresteerde eerder deze week een aantal van phishing verdachte mensen. De vijf zouden zeker twee maar waarschijnlijk meer mensen hebben opgelicht met valse mails die afkomstig leken van hun bank. Hen werd gevraagd om ieder een rekening van 800 euro te betalen. De klanten konden via een link bezwaar aantekenen als ze dat niet wilden.

Via de link kwamen de Hagenaars zij op een vragenlijst terecht waar ze allerlei persoonsgegevens moesten invullen. Na een paar vragen ingevuld te hebben roken ze onraad en belden ze KNAB, de bank van wie de mail en de site afkomstig leek te zijn. De bank had echter nooit een dergelijke mail gestuurd.

Het kwaad was toen al geschied. Meteen na het achterlaten van de informatie werden aanzienlijke bedragen van de rekening van de Hagenaars gehaald en werd meteen driftig online geshopt. De schade liep op tot ruim 40.000 euro.

In maart deden det Hagenaars aangifte van oplichting. Het onderzoek van de politie leidde tot aanhouding van drie hoofdverdachten van 16, 19, 22,  23 en 49 jaar oud. In de woningen trof de politie ook valse creditcards, creditcards op naam van anderen, rijbewijzen, identiteitskaarten en bankpassen.

Het lijkt erop dat de verdachten meer slachtoffers hebben gemaakt, zo meldt de Amsterdamse politie op basis van het onderzoek.

Drie van de verdachten worden voorgeleid. De andere twee mochten na verhoor naar huis.

Gerelateerde berichten...