Pogingen tot spionage Noord-Korea via Veiligheidsraad VN

Noord-Koerea vlaggetje in de hand

De laatste maanden deed Noord-Korea pogingen tot spionage via de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN). Volgens een conceptrapport in handen van de Japanse krant Nikkei Asian Review werden zeker elf functionarissen benaderd via de maildienst van Gmail en chatdienst WhatsApp. Het gaat om pogingen tot spear phishing.

De functionarissen kregen persoonlijke mails of berichten, zogenaamd afkomstig van andere mensen. De bedoeling was informatie ontfutselen. Of deze pogingen tot ‘spear phishing’ succesvol waren, blijkt niet uit het rapport.

Het bewuste rapport zou volgens de Japanse zakenkrant zijn opgesteld voor gebruik door het  sanctiecomité van de VN. De uiteindelijke versie zou over een paar weken uitkomen. Het comité  houdt zich specifiek bezig met wat er speelt rond de handhaving en uitvoering van de sancties tegen Noord-Korea. Het comité bestaat sinds 2006, het jaar dat het land de eerste nucleaire test uitvoerde.

Omzeilen

Volgens de Japanse zakenkrant staat er in het rapport veel meer over hoe Noord-Korea de sancties omzeilt. Zo zou beschreven staan hoe sinds 7 mei bijvoorbeeld 32 schepen vol met kolen illegaal vertrokken uit een aantal havens in Noord-Korea.

Volgens de sanctieregels tegen het land is dit streng verboden. Leden van de VN mogen geen grondstoffen, en dus ook geen kolen, uit Noord-Korea importeren. Verder vallen ook wapenhandel en handel in goederen die voor nucleaire doelen kunnen worden gebruikt onder de regels.

Het rapport beschrijft ook hoe Noord-Korea pogingen doet tot het verwerven van cryptovaluta. Dit met de bedoeling om ondanks de sancties toch inkomen te genereren. Het blijkt dat het nog onduidelijk is hoe de regering het voor elkaar krijgt om de cryptovaluta te verzilveren. In elk geval is duidelijk dat het land arbeiders naar Rusland en China stuurt om buitenlandse valuta voor het land te verdienen. Of en hoe daar cryptovaluta verzilverd worden is nog onduidelijk.

Witwassen

Twee jaar geleden bleek al dat Noord Korea pogingen deed om cryptomunten te delven. Dat stelde toen de KDB, Korea Development Bank, in een onderzoeksrapport waar het Zuidkoreaanse persbureau Yonhap de hand op wist te leggen.

De poging tot delven was op kleine schaal omdat dergelijke transactie moeilijk te traceren zijn. Op die manier zouden ze ook makkelijk witgewassen kunnen worden.

Gerelateerde berichten...

X