Positieve reacties op pilot VR-bril bij bevallingspijn

vr-bril

Diverse studies laten zien dat een VR-bril een positief effect heeft op ontspanning en afname van pijn tijdens de bevalling. Samen met het Zuyderland Ziekenhuis is de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) met tien verloskundigenpraktijken een pilot VR tijdens bevalingspijn gestart.

Afgelopen zomer hebben de pilotlocaties kunnen wennen aan de VR-brillen en hebben zij hun cliënten hierover kunnen inlichten. Geïnteresseerde zwangeren hebben kennisgemaakt met de VR bril en enkelen hebben deze ook al daadwerkelijk ingezet tijdens hun bevalling.

Grotere ontspanning

Inmiddels zijn de eerste ervaringen bekend. Eén van de zwangeren die een VR-bril heeft gebruikt, was heel blij dat ze zich door middel van de ontspannen omgeving van de VR-bril even terug kon trekken in haar eigen bubbel. Zeker toen het erg druk werd in huis.
Een andere cliënt, die tijdens haar bevalling gebruik maakte van de bril, moest na de bevalling gehecht worden. Dit deed veel pijn waardoor zij zich niet kon ontspannen. Ze vroeg of zij de bril nog eens op mocht zetten. Toen zij deze eenmaal op had, was het hechten zo gebeurd.

De rust van de VR-bril is ook bij verloskundigen voelbaar. Op het moment dat de client de bril opzet, vult het geluid van de bril de ruimte. “Ik werd er zelf ook helemaal relaxt van,” reageert een verloskundige.

Vooraf testen

Gevraagd naar de praktische belemmeringen van de VR-bril, melden verloskundigen dat cliënten die nog nooit een dergelijke bril zagen zijn minder snel geneigd zijn om deze te gebruiken tijdens de bevalling. De praktijken bieden daarom allemaal de mogelijkheid om de bril vooraf te testen. Eén van de praktijken heeft zelfs een huiselijke kamer waar zwangeren in alle rust het effect van de bril kunnen ontdekken.

Wat in ieder geval nodig lijkt, is meer bekendheid voor de mogelijkheid om Virtual Reality in te zetten als non-medicamenteuze ondersteuning tijdens de bevalling.

Gerelateerde berichten...

X