Procesintelligentie biedt economische uitdagingen het hoofd

procesintelligentie

Uit onderzoek van HFS Research, in opdracht van Celonis en IBM Consulting, blijkt dat meer dan 90 procent van de ondervraagde bedrijven verstoringen ervaart in de supply chain. Ruim driekwart geeft aan dat de instabiele marktomstandigheden, zoals inflatie en recessie, grote impact hebben op hun bedrijf. Het onderzoek toont ook aan dat procesintelligentie de meest effectieve manier is om deze macro-economische uitdagingen het hoofd te bieden.

Het onderzoek laat zien dat procesintelligentie, process mining in het bijzonder, wordt gedreven door klantenservice, IT en de supply chain. Verder blijkt uit het onderzoek dat procesintelligentie de bekendste opkomende technologie-investering die waarschijnlijk veel invloed heeft op procestransformatie.

Modernisering ERP

Hoewel lang werd gedacht dat de modernisering van ERP dé oplossing was voor problemen met bedrijfsprocessen, gelooft slechts een derde van de bedrijven (36%) dat het moderniseren van ERP vandaag de dag essentieel is. Het ontwerpen en uitvoeren van bedrijfsprocessen die blijven functioneren, ondanks onzekere macro-economische omstandigheden, vereist dat bedrijven de problemen binnen processen aanpakken. HFS Research ziet dit als een gevolg van tekortkomingen op technisch gebied.

Dit soort problemen binnen de processen zijn ook bekend als ‘process debt’, het ontstaan van onhandige (en vaak handmatige) processen die ontworpen zijn om verouderende technologieën te ondersteunen. Deze moeten opnieuw ontworpen en gemoderniseerd worden om de bedrijfsvoering te verbeteren.

Digital twins

Procesintelligentie is een goed uitgangspunt voor het identificeren en aanpakken van procesproblemen. Het onderzoek laat zien dat procesintelligentie multifunctionele gegevens en inzichten biedt. Dat geldt vooral in combinatie met digital twins. Dit helpt bedrijfsleiders om bedrijfsmatige onzekerheden te voorspellen en te beheren. Dit met behulp van digitale commandocentra.

Digital Twins maken multi-proces en multi-functionele zichtbaarheid mogelijk. Daarnaast combineren ze meerdere datasets. Hierdoor kan men procesintelligentie, die voorheen meer gericht was op de impact op individuele bedrijfsfuncties, uitgebreiden. Digital twins maken scenariomodellering en planning mogelijk. Evenals stresstests en simulaties. Hierdoor zijn bedrijven in staat om onzekerheden beter aan te pakken. En om vooruit te plannen.

Nieuwe perspectieven: externe uitwisselingen

Ambitieuze bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe waardebronnen kunnen profiteren van externe samenwerkingen waarbij procesgegevens worden uitgewisseld. Een voorbeeld hiervan is een retailbedrijf dat zijn inventaris- en betalingsgegevens uitwisselt met een externe partij. Dit stelt beide partijen in staat om beter geïnformeerde beslissingen te nemen. En acties te ondernemen.

Gerelateerde berichten...