Recherche zet virtual reality training in bij strijd tegen personeelstekort

recherche

Door jarenlange bezuinigingen bij de recherche en het vertrek van ervaren collega’s moet nieuw personeel sneller aan het werk. En dit met minder begeleiding en minder tijd om te oefenen. Bij de districtsrecherche is de onderbezetting inmiddels opgelopen naar maar liefst 10%. Dit zorgt bij het personeel voor een hoge werkdruk. Dit naast minder tijd om te leren. En uiteindelijk ook tot een lagere pakkans voor criminelen.

Tactisch oog ontwikkelen met VR
De politie Amsterdam ontwikkelde daarom in samenwerking met het Utrechtse VR Owl een virtual reality training. Hierbij ontwikkelen rechercheurs dankzij de technologie een ‘tactisch oog’. De training helpt vooral beginnende rechercheurs om vakbekwaam te worden. Dit, door middel van een training die plaats- en tijdonafhankelijk gevolgd kan worden.

Integratie van leren en werk

De VR-training sluit aan op de praktijk en integreert het leren direct in het werk, waardoor leren laagdrempelig, effectief en leuk wordt. Rechercheurs geven aan dat ze zich dankzij de training bewuster zijn van de omgeving op de plaats delict. Ook daarnaast ook beter weten waar ze op moeten letten en zodoende meer rust en vertrouwen krijgen.

De applicatie zorgt, zo blijkt uit reacties, bovendien voor digitalisatie van kennis die beschikbaar is binnen de organisatie. Zo blijft de kennis van senior medewerkers behouden. En kan nieuw personeel putten uit de ervaring die door de jaren heen is opgedaan binnen de organisatie. Dit alles zorgt voor een overdracht van kennis.

Positieve reacties

Binnen de politie-organisatie wordt de VR-training met veel enthousiasme ontvangen en onderzoek heeft een zeer positieve uitkomst. De training is op steeds meer recherche afdelingen door het land te vinden. Het enthousiasme en positieve reacties zijn dermate bemoedigend dat de politie aan het verkennen is of deze applicatie ook gedeeld kan worden met (keten) partners. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Onderzoeksagenda Politie (SOAP) TwynstraGudde

Gerelateerde berichten...

X