Recordverbruik mobiele data op KPN-netwerk

kpn

Tijdens de afgelopen nieuwjaarsnacht heeft Nederland elkaar weer massaal een gelukkig nieuwjaar gewenst via het mobiele netwerk van KPN. Het mobiele datarecord van vorig jaar werd ruimschoots verbroken. Er werd 453 terabytes mobiele data verbruikt, dat is 32% meer dan vorig jaar (343 terabytes) en maar liefst 60 keer meer dan in 2014. Het aantal verstuurde sms’jes nam weer af ten opzichte van vorig jaar. En er werd ook minder gebeld dan vorig jaar.

Piekbelasting kort na middernacht

Nadat er afgeteld is richting 24:00 uur en de kurken geknald hebben, wenst Nederland elkaar via het netwerk van KPN een gelukkig nieuwjaar. En dat ging ook afgelopen nacht weer vaker via whatsappjes, videogesprekken en socialmediaberichten. De piekbelasting van het netwerk lag tussen 00:05 en 00:10 uur zowel voor het gebruik van mobiele data als voor bellen en sms’en. Het mobiele netwerk van KPN heeft de nieuwjaarsnacht goed doorstaan en heeft Nederlanders in deze bijzondere nacht miljoenen keren met elkaar verbonden.

Sms en telefoongesprekken

Tussen 22.00 en 04.00 uur werden zo’n 1,2 miljoen sms’jes verstuurd. Dat is wederom iets minder dan het jaar ervoor (1,4 miljoen). Ook het aantal telefoongesprekken daalde licht in vergelijking met vorige jaren. Er werden dit jaar ruim 3,9 miljoen telefoongesprekken gevoerd. Dat waren er vorig jaar 4,1 miljoen vorig jaar. De afgelopen twee jaren vierden Nederlanders oud en nieuw veelal thuis vanwege de lockdowns en was het ook op het vaste netwerk opvallend drukker dan normaal. Die drukte was er afgelopen nacht niet.

Datarecords in 2023

KPN verwerkte in 2022 op zijn netwerk weer meer dataverkeer dan het jaar ervoor. Nieuwe dagrecords waren toe te schrijven aan fors meer ‘live’ streamingverkeer tijdens populaire sportevenementen zoals de Formule 1 en het WK-voetbal. Thuiswerken, videobellen en gaming bleven afgelopen jaar onverminderd populair. Ook voor 2023 is de verwachting dat het dataverkeer zal toenemen op het KPN-netwerk. Dit, met bijbehorende pieken en datarecords.

Gerelateerde berichten...

X