Refurbed en Fraunhofer lanceren rekenmodel milieu-impact consumentenelektronica

Fraunhofer

Refurbed en Fraunhofer Research GmbH presenteren middels een rapport de uitkomsten van een onderzoek naar de milieu-impact van consumentenelektronica. Het resultaat is een rekenmodel dat de milieu-impact van meer dan 10.000 smartphones, laptops en tablets berekent.

Het rekenmodel is geverifieerd volgens ISO 14040/44. Het levert wetenschappelijk onderbouwde levenscyclusgegevens. Dit van zowel refurbished als nieuwe elektronica. Men baseert het onderzoek op een pilotstudie van vorig jaar. Refurbed en Fraunhofer onderzochten toen bij een aantal geselecteerde producten hoeveel CO2-uitstoot, water en elektronisch afval men kan besparen bij de keuze voor een gereviseerd elektronisch apparaat. En dit vergeleek met een nieuw exemplaar. Met de introductie van het rekenmodel zet men een volgende stap naar een transparantere informatievoorziening in de wereld van consumentenelektronica.

Waterverbruik, CO2-uitstoot en e-waste besparingen

Met het rekenmodel kan refurbed als eerste marktplaats ter wereld ecologische voetafdrukgegevens van meer dan 10.000 elektronische producten te delen met consumenten. De drie soorten ecologische cijfers die kunnen worden berekend zijn:

1. Waterverbruik bij nieuwe aankoop verusus refurbishment-proces van een product
2. CO2-uitstoot bij de productie van nieuwe producten vs. bij refurbishment van een product
3. Besparing op elektronisch afval door refurbishment in plaats van nieuwe aankoop

Het rekenmodel kan worden gezien als een slimme rekenmachine. Een complexe berekeningsmethodiek berekent de complete milieu-impact die tijdens de gehele levenscyclus van het product ontstaat (d.w.z. van grondstofwinning tot afvalverwerking) en vergelijkt deze met de emissies die ontstaan bij hetzelfde product in de tweede productlevenscyclus (dus door refurbishment proces en het daaropvolgende hergebruik). Op basis daarvan kunnen bovenstaande drie levenscycluscijfers worden uitgelezen. In het rapport wordt het rekenmodel toegelicht aan de hand van een aantal voorbeeldapparaten.

Levenscyclusanalyses

De methodologie die ten grondslag ligt aan het rekenmodel, waardoor op basis van specifieke referentieproducten een serieuze berekening voor elk model op de markt kan worden uitgevoerd (ongeacht de fabrikant of welke refurbisher de algehele revisie heeft uitgevoerd), werd beoordeeld door de gerenommeerde certificeringsorganisatie GUTcert en ontving de verificatie volgens ISO 14040/44 voor levenscyclusanalyses.

Duurzaamheidspotentieel hoger

Als je de levenscyclusgegevens van de productmodellen uit de pilotstudie 2023 vergelijkt met de resultaten van het nieuwe rekenmodel voor dezelfde producten, blijkt dat de besparing op water, CO2-uitstoot en e-afval door refurbishment deels nog hoger is dan vorig jaar aangegeven. Voor smartphones zijn alle drie de levenscycluscijfers zelfs aanzienlijk beter.

Gerelateerde berichten...