8min Gadgets

Hands-on: Samsung Galaxy Z Fold 7, Z Flip 7 en Watch 8

Hands-on: Samsung Galaxy Z Fold 7, Z Flip 7 en Watch 8

Tijdens Galaxy Unpacked kondigt Samsung officieel haar vouwbare telefoons voor 2025 aan en de nieuwste smartwatches. Techzine was eerder deze week hands-on met de toestellen. Wat hebben ze te bieden?

We bespreken hieronder de Galaxy Z Fold 7, Z Flip 7, Z Flip 7 FE en de Watch 8. Eigenlijk zijn het grotendeels apparaten met zeer verschillende publieken, zeker als we het prijskaartje erbij pakken. Daarover hieronder dus meer; we kunnen ons voorstellen dat geïnteresseerden voor de Flip 7 “Fan Edition” (vanaf 999 euro) niet tegelijkertijd de 1TB-variant van de Fold 7 (2.519 euro) overwegen.

Z Fold 7: Samsung gaat voor de top (van wat iemand wil betalen)

In het Latijn betekent ultra “voorbij” of “aan de overzijde”. Het moge duidelijk zijn dat de Fold-lijn van Samsung altijd al voorbij de budgetten van de meeste telefoonkopers zat, maar echt een Ultra (zoals het vlaggenship S-model elk jaar) was het nooit. De eerste modellen waren bovenal technische trucjes en kenden overal compromissen. Zelfs de Fold 5 en Fold 6, verfijningen van wat de Fold 4 bood, wisten niet alles te leveren dat klanten in deze prijsklasse (voorbij de 1.500 euro) verwachten. Zo waren we vrij negatief over de Fold 6 omdat het zowel een kleine stap was ten opzichte van de Fold 5 als een statische specsheet. Nog steeds ontbraken de camera’s die bij een ultra-premium model horen, puur om te voldoen aan een ietwat gedoemd om te falen zoektocht naar de dunste foldable ooit.

Een opvouwbare smartphone van Samsung met een geopend scherm waarop verschillende app-pictogrammen en widgets te zien zijn, rust op een donker oppervlak met textuur.

Die zoektocht zet de Fold 7 voort, maar het woord ultra valt continu tijdens Samsung’s presentatie. Geen compromissen meer, is het devies. Ondanks het vouwmechanisme, de dubbele schermen en vloot aan camera’s is de Fold 7 zelfs iets lichter (215g) dan de S25 Ultra (218g). Maar Ultra houdt ook in dat het voorste scherm eindelijk de gebruikelijke 21:9-ratio heeft van ‘normale’ smartphones, waardoor het niet continu nodig is om je toestel uit te vouwen voor dagelijks gebruik. Het betekent wel dat het interne scherm praktisch 1:1 is, net als de Pixel 9 Pro Fold van Google. Het kan goed dat een focus op een gestandaardiseerde foldable Android-ervaring hierachter zit. Hoe dan ook, we zien dit als een verbetering.

Het interne scherm is nu 8 inch, omschreven door Samsung als een “bioscoop in je hand”. Een gemiddeld bioscoopscherm is overigens 800 inch, maar het punt is duidelijk. Zonder op de specsheet te turen kunnen we stellen dat het een imposant scherm is met een fikse helderheid. Ook is de vouw hierdoor minder zichtbaar, regelmatig een heikel punt onder foldable-gebruikers. Het scherm is trouwens dubbel zo dik voor de bestendigheid, ook al is het toestel zelf aanzienlijk geslonken.

De camera’s zijn altijd de achilleshiel van foldables. Zelfs de Pixel 9 Pro Fold, uitgerust met een telelens, is ver verwijderd van de reguliere Pixel 9 Pro qua beeldkwaliteit. Bij de Z Fold 7 kiest Samsung ervoor om de hoofdcamera eindelijk te upgraden: 200 Megapixels, net als bij de S25 Ultra. Nu is dit de belangrijkste sensor, maar de groothoek- en zoom-camera’s zijn dus niet ultra.

Binnen de Fold 7 zit een Snapdragon 8 Elite Gen 4 die net als vorig jaar gevoed wordt door een accu van 4.400 mAh. En nu volgt het grootste obstakel voor adoptie: de prijs. De 256GB-editie is 2.099 euro, de 512GB-versie kost 2.219 euro en de exclusief bij Samsung verkrijgbare 1TB-optie kost 2.519 euro. Bij die laatste versie is de RAM wel 16GB in plaats van 12GB, maar het is een schrale troost. Deze prijzen zijn ronduit onbereikbaar voor het overgrote merendeel van smartphone-kopers, maar dat weet Samsung dondersgoed. De Fold 7 komt in ieder geval meer in de buurt van wat het bedrijf hoopt te bieden: een ultra premium foldable. Nog betere camera’s (en vermoedelijk een nog hogere prijs) zouden dit verhaal completeren.

Twee opvouwbare smartphones van Samsung worden getoond op een ronde zwarte tafel, elk gedeeltelijk opgevouwen om hun scherm en app-pictogrammen te onthullen. Op de achtergrond zijn mensen zichtbaar.

Z Flip 7: een vouwbare S25?

De Z Flip 7 is intussen een geheel andere propositie. Samsung noemt het een “pocket-sized AI powerhouse”, voorzien van 12GB aan RAM en een edge-to-edge buitenste scherm à la Motorola Razr. Het telt 4,1 inches met een 120Hz refresh. Deze Flex Window, zoals Samsung het noemt, is echter beperkt tot de applicaties die Samsung goedkeurt. Hierdoor is het nog steeds een preview van wat een normale telefoon te bieden heeft. Voor het echte werk is een uitvouw nodig.

Lees ook: Review: Samsung Galaxy Z Flip 6 is bijna de complete smartphone

Na deze uitvouw verschijnt een 21:9, 6,9 inch scherm. Onderhuids zit een Exynos 2500 van Samsung zelf, net als in de reguliere S25. Het apparaat is feitelijk een iets grotere S25 met de mogelijkheid om in te klappen. De camera’s van de Flip 6 zijn terug van weggeweest. Betere software zou echter nog altijd tot betere prestaties moeten leiden.

Een Z Flip 7 is altijd uitgerust met 12GB aan RAM, maar kan daarbij 256GB aan opslag bieden voor 1.199 euro en 512GB voor 1.319 euro. Het zijn fikse prijzen maar een koopje relatief aan de Fold 7… Nu zijn ze wel, zoals gezegd, ontzettend uiteenwijkende apparaten. De Fold 7 is voor de deluxe-wensen, de Flip 7 heeft nog een bestaansrecht als “gewone” telefoon met een extra superkracht. Immers is het werkelijk zo dat Flip-gebruikers voortdurend een gedragsverandering melden als het om hun telefoongebruik gaat.

Een hand die een opgevouwen Samsung flip smartphone vasthoudt met de tijd en datum op het scherm, met dubbele camera's zichtbaar aan de buitenkant.

Het wil namelijk zo zijn dat de Flex Window je telefoongebruik laat afnemen. Voor een vlugge WhatsApp-controle of een stopwatch-functie hoeft de telefoon niet uitgeklapt te worden, waardoor er niet van app naar app wordt gemigreerd zonder dat dit de bedoeling was. We zouden wel graag net wat meer beweegruimte willen hebben dan de door Samsung gecureerde apps.

Z Flip 7 FE: betaalbaar?

Het overkoepelende “probleem” voor foldables (of flippables, zo u wilt) is dat ze simpelweg te duur zijn voor de gemiddelde consument. Waarom zijn ze zo prijzig, zelfs jaren nadat ze zijn geïntroduceerd? Allereerst: er zit veel meer materiaal in dan bij een normale telefoon. Ten tweede: de oplage is klein. Ten derde: de R&D-kosten zijn hoog. Ten vierde: Samsung en andere foldable-bouwers zullen een bepaalde marge in hun hoofd hebben waar ze niet vanaf zien. Ten vijfde: er is nog altijd relatief weinig concurrentie. Wie weet dat zaken veranderen zodra er een iPhone Fold komt, maar wanneer was Apple ooit een oorzaak van prijsverlaging?

Hoe dan ook, de Z Flip 7 Fan Edition (FE) moet met een prijs van 999 euro (voor 128GB) of 1.059 euro (voor 256GB) de instap voor foldables toegankelijker maken. Feitelijk hebben we te maken met een Flip 6. Het chassis is exact hetzelfde, de schermen ook. Alleen de Exynos 2400 wijkt af van de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. Aangezien de Flip 6 verkrijgbaar is voor minder dan de adviesprijs van de 7 FE zolang de voorraad strekt, lijkt dat een betere optie. Daarna wordt het inderdaad de Flip 7 FE, die zeer vermoedelijk nog wat in prijs zal zakken zodra het de werkelijke wereld bereikt.

Watch 8: software-evolutie, visuele revolutie

De Watch 8 is een verhaal met twee kanten: de reguliere 8 oogt minimalistisch, terwijl de Watch 8 Classic meer “voor mannen” bedoeld is volgens Samsung. Laatstgenoemde bevat ook een toepasselijke draaiende bezel en te personaliseren Quick Button. Er volgt nog een Watch 8 Ultra in Titanium Blue, dat 64GB aan opslag biedt in plaats van 32GB. We vragen ons net als andere media af wie die 32GB vol krijgt, maar dat terzijde.

Vijf Samsung smartwatches met verschillende gekleurde bandjes liggen op een tafel naast twee smartphones.

De 8 biedt met name een visuele revolutie, verder is hier sprake van een evolutie. Er is een 8 procent grotere accu aanwezig, het scherm is 50 procent helderder (relatief fors) en OneUI 8 moet voornamelijk voor de betere software-ervaring zorgen. Opnieuw benadrukt Samsung dat men gebruikers wil helpen om beter te slapen, beter te sporten en daarmee gezonder te leven. Het gebruiksgemak is voor dit doeleinde wat vergroot door middel van een configureerbare watchface. Dit houdt in dat gebruikers alle wenselijke functies binnen één scherm kunnen plaatsen; voorheen moest men swipen tussen de verschillende horlogebeelden.

De Watch 8-reeks is vanaf 379 euro beschikbaar. Daarbij heeft het een formaat van 43mm. De 46mm-variant kost 409 euro. De Watch 8 Classic, zoals eerder al geconstateerd meer bedoeld voor mannelijke gebruikers, kost 529 euro en is 46mm groot. Het formaat van de Galaxy Watch Ultra voor dit jaar is nog niet genoemd, maar de prijs al wel: 699 euro.

Overigens blijft de Watch 7-reeks nog in het portfolio. De Watch 7 40 kost 279 euro en de Watch 7 44 kost 309 euro.