Rotterdam zet in op digitale weerbaarheid

rotterdam digitale burgerzaken

“Niet lullen maar poetsen, liever samen dan alleen.” Deze mentaliteit vormt de drijvende kracht achter Rotterdam. Protected., een nieuw publiek-privaat samenwerkingsverband dat zich ten doel stelt om een veiliger Rotterdam te realiseren. En dit zowel offline als online. Rotterdam. Protected. gaat echter verder dan enkel een project. Het positioneert zich als een beweging die streeft naar een stad waar elke burger, ongeacht leeftijd of achtergrond, beschermd en versterkt toegang heeft tot de digitale wereld.

Inclusieve digitale gemeenschap

In een tijd waarin digitale en fysieke realiteiten zich steeds meer vermengen, gelooft Rotterdam. Protected. dat niemand achter mag blijven. Met een diepgewortelde wens om een veilige en inclusieve digitale gemeenschap te creëren, zet de beweging zich in om de kloof in digitale gelijkheid te overbruggen.

Het initiatief “Rotterdam. Protected.” krijgt kracht door de betrokkenheid van Sparta Rotterdam. De voetbalclub staat bekend om haar diepe maatschappelijke wortels. En de aantrekkingskracht op jongeren. Sparta zet haar invloed in voor een veiliger digitaal Rotterdam. In de straten van de stad worden de activiteiten van Sparta Rotterdam, waarbij ze direct in contact staan met de jeugd, nu gecombineerd met de expertise van de digitale wijkagenten van de politie. Dit unieke samenspel zorgt voor een laagdrempelige aanpak. Dit om jongeren bewust te maken van de nuances van digitale veiligheid.

Gastlessen

Dit is slechts één voorbeeld van de samenwerkingsactiviteiten binnen “Rotterdam. Protected.”. In het project “Rotterdam @ School” bundelen ESET in Nederland, Hackshield en de Politie hun krachten om gastlessen over digitale criminaliteit te verzorgen. Samen inspireren zij jongeren om weerbaarder te zijn tegen digitale dreigingen en stimuleren hen om na te denken over carrières in de digitale wereld. De gecombineerde inspanningen leiden tot een verhoogde digitale geletterdheid en vergroten de impact van het initiatief op de jeugd van Rotterdam.

“Met “Rotterdam. Protected.” slaan we een belangrijke brug tussen maatschappelijke betrokkenheid en digitale veiligheid,” stelt Martine Kester, woordvoerder bij Politie Eenheid Rotterdam. “Het partnerschap met de Betrokken Spartaan (Sparta Rotterdam), Hackshield, de politie, de Gemeente Rotterdam en de Veiligheids Alliantie Regio Rotterdam tilt onze bestaande projecten naar een hoger niveau. Ons doel is duidelijk: een veilige en inclusieve digitale toekomst voor alle Rotterdammers. Deze samenwerking stelt ons in staat om de uitdagingen van digitale criminaliteit effectiever aan te pakken en de digitale kloof te dichten.”

Onvoldoende bescherming

De urgentie van digitale weerbaarheid is de afgelopen periode alleen nog maar duidelijker geworden. Uit recent onderzoek van Interpolis blijkt dat de helft van de gezinnen onvoldoende beschermd is tegen cybercriminaliteit. Ook de Koning sprak in de troonrede over het belang van digitale vaardigheid met een duidelijk statement. Iedereen moet veilig en vertrouwd mee kunnen doen.

Het initiatief “Rotterdam. Protected.” Is gestart op 1 oktober 2023. Het omvat diverse activiteiten die Rotterdammers helpen hun digitale vaardigheden en weerbaarheid te vergroten. De partners van dit project zijn enthousiast over de gezamenlijke inspanning en nodigen alle Rotterdammers uit om deel uit te maken van deze beweging naar een veiligere digitale toekomst.

Gerelateerde berichten...