Ruim helft slachtoffers ransomware betaalt losgeld

ransomware-aanval cybercrimineel achter laptop

Volgens een wereldwijd onderzoek onder 15.000 consumenten betaalde meer dan de helft (56%) van de ransomware-slachtoffers vorig jaar losgeld om toegang tot hun gegevens te herstellen. Bij 17% was betalen echter geen garantie tot teruggave van gestolen gegevens.

In Nederland gaf 47% van de ondervraagden aan losgeld te hebben betaald om opnieuw toegang tot data te krijgen. Hierbij gaf 38% aan dat het betalen van het losgeld niet tot een positief resultaat leidde.

Toegang

Het percentage slachtoffers dat vorig jaar losgeld betaalde om de toegang tot hun gegevens te herstellen, was met 65% het hoogst onder 35-44-jarigen. Dit in vergelijking met iets meer dan de helft (52%) van de 16-24-jarigen en slechts 11% van de 55-plussers. Het lijkt erop dat jongere gebruikers eerder geneigd zijn om losgeld te betalen dan 55-plussers.

Of ze nu betaalden of niet, slechts 29% van de slachtoffers kon na een aanval al hun versleutelde of geblokkeerde bestanden herstellen. De helft verloor ten minste enkele bestanden. 32% verloor een aanzienlijk deel, 18% verloor een klein aantal bestanden en 13% verloor bijna al hun gegevens.

Momenteel beweren ongeveer vier op de tien (39%) van de ondervraagden dat ze de afgelopen 12 maanden op de hoogte waren van ransomware. Het is belangrijk dat dit aantal stijgt naarmate werken op afstand productiever wordt. Om consumenten beter te helpen zichzelf te beschermen terwijl ze meer te weten komen over deze vorm van cyberaanval, is het essentieel dat ze begrijpen waar ze op moeten letten en wat ze moeten doen als ze ransomware tegenkomen.

Tips
  • Betaal geen losgeld als een apparaat is vergrendeld. Door buitensporig losgeld te betalen worden cybercriminelen alleen maar aangemoedigd om door te gaan met hun praktijken. Neem in plaats daarvan contact op met de plaatselijke wetshandhavingsinstantie en meld de aanval.
  • Probeer de naam van de ransomware Trojan te achterhalen. Deze informatie kan cybersecurity-experts helpen de dreiging te decoderen en toegang tot uw bestanden te behouden.
  • Zoek naar decryptors, hulpprogramma’s voor het verwijderen van ransomware en informatie over bescherming tegen ransomware.
  • Klik niet op links in spam-e-mails of op onbekende websites en open geen e-mailbijlagen van afzenders die u niet vertrouwt.
  • Steek nooit USB-sticks of andere verwijderbare opslagapparaten in uw computer als u niet weet waar ze vandaan komen.
  • Bescherm uw computer tegen ransomware met een uitgebreide internetbeveiligingsoplossing.
Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...