Slimme lamp waakt 24/7 over ademhaling en hoesten

lamp

Onze samenleving blijft in snel tempo vergrijzen. Momenteel is al een vijfde van de Europese bevolking ouder dan 65. Tegen 2040 zal dat één op vier zijn. Om een crisis in de ouderenzorg af te wenden en het recht op kwalitatieve zorg voor ouderen te bewaren, zal technologie onmisbaar zijn.

Innovatieve agetech

Innovatieve agetech-oplossingen kunnen oudere mensen langer waardig en onafhankelijk thuis laten wonen. Daarnaast kunnen ze zorgmedewerkers ondersteunen die vandaag in professionele zorginstellingen kreunen onder de werkdruk.

Een van de grootste obstakels voor senioren om in hun eigen, vertrouwde thuisomgeving te blijven wonen, zijn valpartijen. In woonzorgcentra valt 70% van de bewoners minstens één keer per jaar. Vallen is de belangrijkste oorzaak van dodelijke letsels bij ouderen. Eén op de drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar, het risico neemt alleen maar toe met het ouder worden.

Het is meestal niet de val zelf, maar wel het wachten op hulp dat de ernst van de letsels zal bepalen. Wie niet binnen het uur geholpen wordt, loopt 50 procent kans om binnen het half jaar te overlijden. Snelle hulp na een val is cruciaal.

Valpartijen detecteren, voorkomen én voorspellen dankzij AI

Een AI-gestuurde lamp, die Nobi ontwikkelde, detecteert valpartijen. En zorgt voor onmiddellijke hulp. Bij een val vraagt Nobi aan de oudere of hij of ze gevallen is. Zonder een duidelijke ‘nee’, waarschuwt de lamp automatisch het zorgpersoneel of de familieleden.

De ouderen zelf zijn baas over hun privacy. Ze bepalen op voorhand zelf of hun vertrouwenspersonen alleen een melding krijgen, of ook (al dan niet abstract gemaakte) beelden doorgestuurd krijgen. In een thuisomgeving kan Nobi, dankzij de koppeling met een slimme deurbel, zelfs de voordeur openen voor de hulpdiensten of buren die polshoogte komen nemen.

Valpartijen voorkomen

De slimme lamp detecteert niet alleen valpartijen, maar helpt ze ook voorkomen. Ze zorgt automatisch voor zacht licht wanneer mensen recht gaan zitten in bed. Als ze opstaan, licht de hele kamer op zodat ze zich beter kunnen oriënteren. Door het slaappatroon te monitoren en veranderingen vroeg te detecteren, kan de lamp een verhoogd valrisico voorspellen en ook andere gezondheidsproblemen aan het licht brengen.

Doordat Nobi ook zogenaamde ‘trage vallen’ detecteert kunnen zorgmedewerkers door snel te reageren vermijden dat men finaal op de grond terecht komt.

Ademhaling en hoest monitoren

De nieuwe lamp heeft een aantal belangrijke technologische innovaties. Zo maakt Nobi voor het eerst gebruik van radartechnologie. In combinatie met de camera’s en de sensoren zal die de lamp nog veelzijdiger maken.

Gerelateerde berichten...