SMS-scam CoronaMelder-app in omloop

corona app coronaMelder app-aanbieders

Er is een SMS-scam in omloop rond de CoronaMelder. Dat schrijft het ministerie van Volksgezondheid in een tweet.

Het gaat om een sms met een link waarmee je zogenaamd de nieuwe CoronaMelder-app kunnen downloaden. Het lijkt een sms-bericht te zijn die afkomstig is van het RIVM. Dat is dus niet het geval. Het blijkt te gaan om een phishing-actie.

Het ministerie stelt dat de corona-app nog niet te downloaden is. Dat gebeurt pas vanaf 17 augustus. Downloadmeldingen voor eerder dan die datum zijn volgens het ministerie per definitie niet correct.

Screenshot

Het ministerie kwam de SMS-scam op het spoor naar aanleiding van een tweet van een gebruiker met de naam Guido. Hij deelde een screenshot van het SMS-bericht dat hij binnen kreeg. Het bericht maakt melding van de komst van de app en dat je daarvoor op een WhatsApp-link moet klikken. Het lijkt inderdaad alsof de afzender het RIVM is, met ook als telefoonnummer: 0800-1202. Dit is niet van het RIVM, maar is het centrale nummer van de GGD om een afspraak te maken voor coronatest.

Het ministerie raadt in de tweet iedereen aan om niet te klikken op de link in de SMS en het bericht meteen te verwijderen. Er is nog niet duidelijk wat er gebeurt als je de link per ongeluk wel aanklikt. Men verwacht wel dat het gaat om phishing.

 

Gerelateerde berichten...

X