Start-up Vitestro krijgt miljoenen voor prikrobot

gezondheidszorg

De Utrechtse medische start-up Vitestro heeft een miljoeneninvestering in de wacht gesleept. Het gaat om 12 miljoen euro. Het bedrijf ontwikkelt een prikrobot, een apparaat dat zelfstandig bloed kan afnemen zonder dat daar een verpleegkundige of dokter aan te pas komt.

Het is de eerste investeringsronde, ook wel een Serie A-financieringsronde. Deze eerste ronde werd geleid door het in Californië gevestigde Sonder Capital. Ook andere geldschieters deden daaraan mee. Naar verluidt gaan vier Nederlandse ziekenhuizen de prikrobot testen

Prototype

Met het geld wil Vitestro doorwerken aan marktgoedkeuring voor het apparaat. Eerder testte het bedrijf al met succes een prototype op ruim duizend patiënten. De klinische studies gaan dit jaar verder. Vitestro verwacht het bloedafnameapparaat volgend jaar in Europa op de markt te kunnen brengen. Het bedrijf verwacht dat automatische bloedafname zonder of met heel weinig tussenkomst van personeel de toekomst heeft, vooral vanwege de grote krapte op de arbeidsmarkt.

De prikrobot werkt met op AI-gebaseerde software. Met een echo en de AI-technologie maakt het apparaat een 3D-model van de arm van de patiënt.  Op basis daarvan doet de robot eerst een tourniquet aan en prikt vervolgens de naald in de arm van de patiënt. Ook het plakken van de pleister naderhand gaat helemaal automatisch.

De Utrechtse start-up begon in 2017 en heeft inmiddels rond de vijftig medewerkers. Ze houden zich onder meer bezig met beeldvormingssoftware, medische robotica en kunstmatige intelligentie.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X