Steeds meer ziekenhuizen voorkomen valgevaarlijke situaties met AI

zorgverwijzingen

Ziekenhuizen hebben vaak te maken met cliënten met een hoog valrisico. Denk aan patiënten die verward zijn, een neurologische aandoening hebben of veel medicatie gebruiken. Een software-oplossing voorkomt steeds vaker valgevaarlijke situaties in ziekenhuizen. Het valdetectiesysteem zorgt ervoor dat medewerkers snel ondersteuning bieden in gevaarlijke situaties of beter nog: het systeem voorkomt in veel gevallen dergelijke omstandigheden.

Detectiemiddelen

De Kepler Night Nurse is een baanbrekende verandering binnen het zorgdomein. Niet alleen verzorgingshuizen kiezen in toenemende mate voor het systeem, ook steeds meer ziekenhuizen weten de weg naar deze artificiële intelligentie (AI)-zorgsoftware te vinden. Voorheen werden er al detectiemiddelen gebruikt, maar deze reageren alleen op beweging. Deze systemen hebben een snelle reactietijd, maar zorgen voor veel valse meldingen. Dat komt omdat ze reageren op elk type beweging, zoals een kussen dat uit bed valt of een been dat uit bed steekt. De vele valse meldingen resulteren in alarmmoeheid. Door de grote hoeveelheid valse alarmen reageren zorgmedewerkers niet meer accuraat op elke melding, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan.

Inzet van AI

Via AI controleert een software-oplossing op een betrouwbare manier verschillende keren of een patiënt gevallen is of op de rand van het bed zit, alvorens er een melding uitgaat. De zorgsoftware doet dat inmiddels binnen 10 seconden. Dit is maar liefst 20 tot 50 seconden sneller dan voorheen. Wanneer een cliënt ‘s nachts naar het toilet wil en op de bedrand gaat zitten, wordt een medewerker binnen 10 seconden gewaarschuwd. Daarmee voorkomt het systeem dat een patiënt die slecht ter been is onbegeleid probeert te lopen.”

Software in Universitair Ziekenhuis Brussel

Vallen is een niet te onderschatten risico voor oudere patiënten. Daarom is de afdeling geriatrie van het UZ Brussel gestart met een programma. Het ziekenhuis detecteert wanneer een patiënt het risico loopt om te vallen of daadwerkelijk gevallen is. Samen met de dienst Biotechniek kozen ze voor de Kepler Night Nurse. Het UZ Brussel is daarmee één van de eerste ziekenhuizen in België dat gestart is met het op artificiële intelligentie gebaseerde valdetectiesysteem.

Gerelateerde berichten...

X