Concurrentie in telecom wordt beter

Ziggo ging op in Liberty Global dat op zijn beurt weer een prooi is voor Vodafone. Houden we straks nog maar twee aanbieders van mobiel en vaste infrastructuur over, KPN en Vodafone? Wat betekent dit voor de concurrentie? We vroegen het aan Jan van Alphen en Teus van der Plaat, respectievelijk bestuursvoorzitter en bestuurslid van de vereniging voor telecomgrootgebruikers BTG en aan Dick van Schooneveld, al decennia lang telecomadviseur.

 

Wat vindt u van de huidige concurrentie in de zakelijke telecommarkt voor de belangrijkste producten?

BTG: “Convergentie in ICT leidt tot multiplay-abonnementen met snelle data en grote bandbreedtes, met hoge beschikbaarheidseisen aan de openbare infrastructuur. Daarnaast levert het combi’s op van TV, videoconferencing en -bellen, internet, bellen, chatten en sociale media. Het liefst willen we nog meer marktsegmentatie, met extra diensten voor de groot- en midden zakelijke markt. Binnen Nederland is het aantal toonzettende partijen gering met KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Maar de Googles, Amazons, Microsofts en Apples infiltreren in deze markt, wat een goede ontwikkeling is. Ook moet de toegang voor Europese marktpartijen hier beter worden.”

Van Schooneveld: “Op zich is deze concurrentie ruim voldoende, wat ook blijkt uit de rapportages van toezichthouder ACM.”

 

Is de concurrentie beter of juist minder geworden?

BTG: “Beter, vooral met innovatieve mobiele producten en diensten. Nederland is momenteel zeer creatief, ook met startups. Het concurrentieklimaat kan echter nog beter. 4G moet het verschil maken met vier volwaardige aanbieders. Het wachten is op landelijke dekking van Tele2 en een hopelijk agressieve prijsstelling van T-Mobile in de zakelijke markt. Ziggo zal zijn netwerk beter gaan exploiteren, zeker als het wordt overgenomen door Vodafone. We verwachten geen sterk dalende maandtarieven, wel meer gigabytes voor dezelfde prijs, met onbeperkt bellen en SMS. Elders in Europa zien we dit al; bijvoorbeeld in Zweden met 100 GB per maand voor 40 euro.

Van Schooneveld: “De concurrentie werd beter door toegang van derden op het netwerk van KPN, meer investeringen in telecomnetten en toenemende innovatie.”

 

Wat voorzien jullie voor de komende jaren?

BTG: “Een verbreding van de markt en de marktvraag, plus verdergaande ‘consumerization’ van ICT, oftewel functioneel gebruik op basis van persoonlijk profiel, wensen en behoeften. Ook meer ketendienstverlening. Er zullen meer Europese spelers in de Nederlandse markt verschijnen en dat kan voor de nationale spelers een zware tijd betekenen.”

Van Schooneveld: “Ik verwacht een stabilisering van het huidige concurrentieniveau richting 2018. De invloed van grote internationale spelers op lokaal niveau zal toenemen. De huidige overnamekoorts in de communicatiewereld maakt de zaken er bepaald niet overzichtelijker op.”

Wat moet de overheid doen?

BTG: “Borg staan voor voldoende aanbod, met minimaal vier mobiele operators. Bijvoorbeeld door toekenning van nieuw frequentiespectrum aan kleinere marktpartijen, om een consolidatie van markpartijen te voorkomen. Als Ziggo inderdaad wordt overgenomen door Vodafone, dan zou deze partij het eerder verkregen spectrum in de 2,6 GHz-band moeten afstaan. BTG pleit ervoor dit dan licentievrij toe te voegen aan de DECT guard band voor interne netwerken van bedrijven.”

Van Schooneveld: “De ingezette lijn met meer discussie en invloed van alle partijen op het beleid volhouden. De rondetafelsessies van Economische Zaken hebben uitstekend gewerkt en input geboden voor de stukken die minister Kamp heeft verzonden aan de Tweede kamer. Zo krijg je een breed draagvlak.”

 

Gerelateerde berichten...