SuperGPS: Navigeren op de decimeter nauwkeurig

SuperGPS

Onderzoekers van onder meer de TU Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam ontwikkelden een alternatief plaatsbepalingssysteem. Het is robuuster en nauwkeuriger dan GPS, met name in bebouwd gebied. Met het prototype van het systeem, geïmplementeerd in een speciaal opgezet mobiel netwerk, is een nauwkeurigheid van 10 centimeter behaald. De technologie is van belang voor diverse tijd- en locatie-afhankelijke toepassingen. Zoals automatisch rijdende voertuigen, quantum communicatie en de volgende generatie mobiele netwerken. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepubliceerd in Nature.

SuperGPS navigeren op de decimeter nauwkeurig

Veel vitale infrastructuur is afhankelijk van satellietnavigatiesystemen. Denk daarbij aan het Amerikaanse GPS en het Europese Galileo. Deze systemen kennen echter beperkingen en kwetsbaarheden. Zo zijn de ontvangen radiosignalen zwak. En de plaatsbepaling wordt onnauwkeurig wanneer de radiosignalen door gebouwen worden gereflecteerd of geblokkeerd. “In stedelijke gebieden kan dit de betrouwbaarheid van GPS aantasten,” aldus Christiaan Tiberius van de TU Delft en coördinator van het project. “Dit  kan een probleem zijn voor bijvoorbeeld automatisch rijdende voertuigen. Maar ook burgers en de autoriteiten zijn voor heel veel toepassingen afhankelijk van satellietnavigatiesystemen. En er is geen backup-systeem. ”

Mobiel netwerk als basis

Het doel van het zogeheten SuperGPS-project was om een alternatief plaatsbepalingssysteem te ontwikkelen op basis van het mobiele netwerk in plaats van satellieten, dat bovendien robuuster en nauwkeuriger is dan GPS. “We realiseerden ons dat we met een paar slimme innovaties het telecommunicatienetwerk konden transformeren in een zeer nauwkeurig alternatief voor GPS,” legt Jeroen Koelemeij van Vrije Universiteit Amsterdam uit. “Daarin zijn we nu geslaagd. Met als resultaat dat we nu een systeem hebben dat connectiviteit kan bieden zoals mobiele en Wi-Fi netwerken en tevens nauwkeurige plaats- en tijdinformatie zoals GPS.”

Atoomklok

Eén van de innovaties bestaat uit het aansluiten van een zeer nauwkeurige atoomklok op het mobiele netwerk. Zodat dit perfect getimede berichten kan versturen voor plaatsbepaling – zoals GPS dat doet met behulp van atoomklokken in de satellieten. Deze aansluitingen maken gebruik van het bestaande glasvezelnetwerk.

Gerelateerde berichten...