Sycamore kwantumcomputer werkt beter dan ‘gewone’ supercomputer

Qubitprocessor quantumnetwerk

Techreus Google heeft als eerste een kwantumcomputer, genaamd Sycamore, die veel sneller is dan een ‘gewone’ supercomputer. Wetenschappelijk tijdschrift Nature maakt dat in een publicatie bekend. De onofficiële cijfers waren al eerder uitgelekt

Sycamore maakte in tweehonderd seconden een berekening die een ‘gewone’ supercomputer tienduizend jaar zou kosten. Het ging om de berekening van willekeurige getallen. Deze kon alleen succesvol zijn als Sycamore op elk component goed zou presteren.

De bedoeling is veel meer van dit soort testen te doen, maar dan gericht op andere delen van de kwamtumcomputer. Uiteindelijk wordt zo elk onderdeel onder handen genomen om te zien of het wel echt werkt.

 

Kouwenhoven

Drie jaar geleden hoopte Microsoft dat zij de eerste waren met een dergelijke kwantumcomputer. Toen kwam nanotechnoloog Prof. dr. ir. Leo Kouwenhoven in dienst van Microsoft. De Delftse hoogleraar werkte in de TU Delft al aan elektronische eigenschappen van nanostructuren.

Kouwenhoven was oprichter van onderzoeksinstituut QuTech. Samen met de TU Delft werkte de wetenschapper ruim twintig jaar aan de bouw van een kwantumcomputer. De bouwstenen van deze nog in ontwikkeling zijnde supercomputer worden Qubits genoemd.

 

Qubits

In zijn onderzoek naar Qubits ontdekte Kouwenhoven in 2012 al het zogenaamde majorana-deeltje. Deze topologische qubits zijn veel ongevoeliger voor ruis van buitenaf. Dat maakt ze voor een supercomputer uiterst interessant.

Nederland werkt via het QuTech-instituut in Delft zelf ook aan een kwantumcomputer. De ontwikkeling van dergelijke computers is met name belangrijk vanwege de grote mogelijkheden van goede dataversleuteling.

 

Gerelateerde berichten...