Achterstand mobiele applicaties remt omzet bedrijven

Slechts 6 procent van de grote bedrijven heeft voldoende ontwikkelaars

Zo’n 85 procent van de bedrijven heeft een achterstand in de ontwikkeling van mobiele applicaties. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van OutSystems onder 228 CIO’s en IT-managers naar hun strategie voor en uitdagingen met mobiele applicaties. Het onderzoek toont aan dat de helft van de bedrijven zelfs een achterstand heeft van tien tot twintig applicaties. Dit leidt in toenemende mate tot omzetderving.

Belangrijkste oorzaak voor de achterstand is dat bedrijven te weinig ontwikkelcapaciteit hebben; een schrijnend tekort aan applicatieontwikkelaars dus. 63 procent van de respondenten geeft aan dat tussen de 11 en 25 procent van alle fte’s van het ontwikkelteam onvervuld is. Meer dan een kwart (29%) heeft 26 tot 50 procent openstaande vacatures voor ontwikkelaars. Slechts 6 procent beschikt over genoeg resources voor mobiele applicatieontwikkeling.  Omdat het aantal projecten blijft groeien, zullen ze dus manieren moeten vinden om de applicaties toch snel en efficiënt op te leveren.

De reden dat bedrijven mobiele app-initiatieven starten is de zelfde als de noodzaak het capaciteitsprobleem snel op te lossen: namelijk verhoging van de omzet. Door de achterstand in ontwikkeling van mobiele applicaties kan momenteel niet worden voorzien in de behoeftes van de business.

Enkele belangrijke bevindingen uit het onderzoek op een rij:

  • Groeiende vraag naar mobiele applicaties – In de laatste twaalf maanden heeft 95 procent van de bedrijven één of meerdere mobiele applicaties ontwikkeld. 44 procent van de bedrijven ontwikkelde tussen de zes en tien mobiele applicaties.
  • Mobiele applicaties stuwen de omzet – De drie meest genoemde redenen voor het ontwikkelen van nieuwe mobiele applicaties zijn het genereren van nieuwe omzetstromen (64%), het verbeteren van de mobiele gebruikservaring van bestaande applicaties (58%) en het verbeteren van de dienstverlening naar klanten (52%).
  • Uitdagingen – De twee grootste uitdagingen rondom de ontwikkeling van mobiele applicaties zijn budget (53%) en tijd (50%). Andere zaken waar bedrijven tegenaan lopen zijn te weinig beschikbare kennis om mobiele applicaties te ontwikkelen (36%), onrealistische verwachtingen bij de business en gebruikers (58%), niet genoeg ontwikkelaars met de juiste vaardigheden (19%) en een ontwikkelomgeving die niet geschikt is voor de ontwikkeling van mobiele applicaties (17%). Slecht 4 procent van de ondervraagden geeft aan geen enkele uitdaging te hebben bij het ontwikkelen van mobiele applicaties.
  • Groter wordende achterstanden – 85 procent van de ondervraagde bedrijven heeft een mobiele backlog van tussen de één en twintig applicaties, waarbij de helft van de bedrijven een achterstand heeft van tien tot twintig applicaties.
  • Verminderd concurrentievermogen – 51 procent van de ondervraagden geeft aan dat het hen gemiddeld genomen drie tot zes maanden kost om een mobiele applicatie te ontwikkelen en volledig uit te rollen. Bij 6 procent van de bedrijven loopt de ontwikkeltijd op tot een jaar.
  • Technologie – Als het gaat om de technologie van mobiele applicaties, laten de resultaten een diffuus beeld zien. 33 procent geeft aan dat hun voorkeur uit gaat naar hybride, 29 procent gaat voor native en 22 procent kiest voor HTML5/responsive design. 16 procent stelt dat dit per project verschilt.
  • Toenemende vraag naar vaardigheden voor mobieleapplicatieontwikkeling –Bijna driekwart van de respondenten geeft aan dat in hun bedrijf tussen de zes en vijftien ontwikkelaars zich bezighouden met de ontwikkeling van mobiele applicaties. Bij 21 procent van de bedrijven zijn dat er tussen de zestien en dertig.
  • Een groeiend tekort in ontwikkelcapaciteit – 63 procent van de respondenten geeft aan dat hun bedrijf tussen de 11 en 25 procent onvervulde functies heeft als percentage van hun bestaande ontwikkelteam, 29 procent heeft 26 tot 50 procent openstaande vacatures voor ontwikkelaars. Slechts 6 procent van de ondervraagden geeft aan dat bij hun bedrijf alle functies met betrekking tot mobiele-applicatieontwikkeling zijn ingevuld.
  • Gevraagde expertisegebieden voor ontwikkelaars – Als een bedrijf openstaande vacatures heeft voor mobiele applicatieontwikkelaars, gaat het vooral om Java (31%), JavaScript (19%) en .NET (17%).

‘Het is duidelijk dat de IT-afdelingen van grote organisaties moeite hebben om te voorzien in de behoefte van de business naar mobiele applicaties’, aldus Paulo Rosado, CEO van OutSystems. ‘Met het toenemende aantal projecten voor ontwikkeling van mobiele applicaties, neemt de vraag naar gespecialiseerde ontwikkelaars alleen maar toe. En dat terwijl bedrijven nu al problemen hebben de functies voor applicatieontwikkelaars in te vullen. Bedrijven zullen meer moeten meer betalen om de juiste ontwikkelaars aan zich te kunnen binden.’

Lees het volledige rapport op de OutSystems website.

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...