“Toenemend dataverbruik zet Wifi-netwerken onder druk”

wifi

Veel bedrijven maken zich zorgen over de explosieve groei van data. Door de digitalisering en het hybride werken zijn er steeds meer data-intensieve applicaties. Dit naast apparaten die de prestatielimieten van Wifi-netwerken opzoeken. Dit is deels ook te wijten aan het feit dat meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven het potentieel van de huidige Wifi 6 en Wifi 6E technologiestandaarden nog niet benut. Dit blijkt uit onderzoek van Lancom Systems.

Snel, veilig en stabiel Wifi

Voor gebruikers moet Wifi in de eerste plaats snel en veilig zijn. De verwerkingssnelheid van data heeft voor 55 procent van de respondenten de hoogste prioriteit. De tweede belangrijkste vereiste is netwerkbeveiliging (53 procent). Beveiligingsmaatregelen beschermen het draadloze netwerk tegen toegang door onbevoegden, datalekken en andere gevaren. Belangrijke beveiligingsmaatregelen zijn: wachtwoordbeveiliging, encryptie, firewalls op elk apparaat en regelmatige updates. Op drie zijn stabiliteit en betrouwbaarheid met 48% genoemde criteria.

Uitdagingen zijn datavolume, hybride werken en prestaties

Met de toenemende digitalisering neemt niet alleen het aantal WLAN-apparaten toe, maar zorgen dataverslindende toepassingen er ook voor dat de datavolumes snel groeien. 49 procent van de respondenten ziet dit als de belangrijkste uitdaging. Bovendien beschouwt 47% de toename van dataverkeer door hybride werkvormen als een uitdaging. Op de derde plaats staat het garanderen van kwaliteit en prestaties: 43 procent stelt dat hoge gebruikersdichtheden en belastingspieken de stabiliteit en prestaties van WLAN’s nadelig beïnvloeden. Interferentie in de signaalkwaliteit en dataoverdracht van externe netwerken en niet-WLAN radiobronnen is een andere uitdaging die door vier van de tien IT-managers wordt genoemd.

Succesfactoren zijn dekking, interoperabiliteit en automatisering

Om de best mogelijke connectiviteit te garanderen, vertrouwt 61 procent van de ondervraagde bedrijven op nauwkeurige WLAN-dekking. Dit is inclusief locatieanalyse en nauwkeurige capaciteitsplanning. 57 procent noemt interoperabiliteit en de gerichte selectie van netwerkcomponenten als doorslaggevende factoren voor een soepele werking van het netwerk. 42 procent gebruikt cloudgebaseerde beheeroplossingen om hun WLAN centraal en met een hoge mate van automatisering te beheren. Zo gaan ze het tekort aan geschoolde werknemers tegen.

Elk tweede bedrijf gebruikt verouderde standaarden

Ondanks de grote vraag naar snelle en krachtige Wifi is één statistiek echter verrassend: 51 procent van de respondenten geeft aan dat ze momenteel nog steeds werken met Wi-Fi 5-generatie apparaten (37 procent) of zelfs met oudere standaarden die alleen in de 2,4 GHz band uitzenden (14 procent). Daarentegen is 29 procent al overgestapt op Wi-Fi 6. Nog eens 20 procent gebruikt de nieuwste generatie: Wifi 6E.

Profiteren van nieuwste technologie

Met de introductie van Wifi 6 is WLAN niet alleen aanzienlijk sneller geworden. Wifi 6 access points kunnen ook een veel hogere doorvoer per client bereiken dan hun voorgangers dankzij een efficiënter gebruik van frequentiebanden en kanalen. Het resultaat: kortere wachttijden en meer stabiliteit voor draadloze netwerken met intensief gebruik

Toch vreest 38 procent van de ondervraagde IT-managers dat het 2,4 gigahertz- en 5 gigahertz-spectrum steeds meer overbelast zal raken. Zij zouden graag zien dat er meer gebruik wordt gemaakt van de 6 gigahertz-band. Wifi 6 Enhanced, kortweg Wifi 6E, houdt hier rekening mee door in alle drie de banden te zenden. Het extra frequentiebereik in de lagere 6 gigahertz-band verdubbelt het spectrum dat eerder beschikbaar was voor Wifi en is exclusief beschikbaar voor apparaten die geschikt zijn voor Wifi 6E. Dit vermindert botsingen en verhoogt de doorvoer- en transmissiesnelheden nog verder. Wifi 6E geeft met name omgevingen met een hoge dichtheid, waarin veel WLAN-clients tegelijkertijd zenden, de nodige ruimte om toekomstbestendig te zijn op het gebied van datavolumes en prestaties.

WRC-23: Quo vadis WLAN?

De Wereldradioconferentie (WRC-23) die van 20 november tot 15 december in Dubai plaatsvindt, zou een nieuwe belangrijke stap in deze richting kunnen betekenen. Op de conferentie zal worden besproken of het bovenste deel van de 6 gigahertz-band in de toekomst ook moet worden vrijgegeven voor vergunningsvrij gebruik door WLAN in Europa, zoals ook het geval is in de VS en andere grote economische regio’s.

Gerelateerde berichten...