TomTom schrapt tien procent van banen

sollicitanten

Navigatiedienstverlener TomTom schrapt de komende tijd zo’n 500 banen. Dat komt neer op 10 procent van het totaal. Het banenverlies komt voor rekening van het onderdeel dat kaarten maakt. Dit meldde de onderneming woensdag voorbeurs. De afgelopen tijd heeft TomTom veel geld geïnvesteerd in een nieuwe manier van kaarten maken, waarbij veel meer geautomatiseerd gebeurt.

Het is nog niet duidelijk hoeveel van de werknemers voor wie ontslag dreigt, in Nederland werken. TomTom niet direct bereikbaar voor een toelichting. Duidelijk is wel, dat het banenverlies TomTom-medewerkers raakt in meer dan twintig landen, inclusief Nederland. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.

Versere en rijkere kaarten

Topman Harold Goddijn zegt in een verklaring dat de nieuwe geautomatiseerde wijze van kaarten maken zorgt voor de integratie van meer externe informatiebronnen. Ook worden de kaarten die TomTom aan bijvoorbeeld autoproducenten levert, sneller geüpdatet. “Deze betere kaarten zullen ons productaanbod verbeteren en ons een grotere markt aan laten boren,” stelt Goddijn, die eraan toevoegt dat dit mogelijk is door “versere en rijkere kaarten met een grotere dekking”.

Welke kosten er voor TomTom gemoeid zijn met de reorganisatie van de kaartentak is nog niet duidelijk. Dat maakt het bedrijf in juli bekend, bij de presentatie van de kwartaalcijfers. De reorganisatie moet zorgen dat het techbedrijf hogere winstmarges kan behalen.

Reorganisatie geen verrassing

Goddijn verwacht zijn concurrentiepositie te kunnen verbeteren met het nieuwe platform en de daarmee gepaard gaande verbeteringen en besparingen, meldt het FD. TomTom zag de omzet in het eerste kwartaal met 2% dalen, tot €128 mln. Door de investeringen in het verbeteren van de kaarten liepen de operationele kosten in de eerste drie maanden van het jaar met 15% op, tot €129 mln. Dat resulteerde in een verlies voor aftrek van rente en belastingen van €20 mln.

Aangezien TomTom eerder al had aangegeven per 2023 “significante kostenbesparingen” te voorzien, zijn verschillende beursanalisten niet verrast door de berichtgeving over de reorganisatie.

Gerelateerde berichten...

X