Toshiba splitst zichzelf op in drie ondernemingen

toshiba

De Japanse technologie-onderneming Toshiba wil zichzelf splitsen in drie beursgenoteerde ondernemingen. Dat gaf de IT-reus, die we in Nederland vooral kennen door de notebook-lijn (DynaBook), kort voor het weekend aan.

Boekhoudschandaal

Het zijn buitenlandse, activistische aandeelhouders die op een bedrijfssplitsing aandringen. Op die manier zou meer waarde ontstaan voor de aandeelhouders. De voor Japanse bedrijven ongewone stap hangt samen met tegenvallende resultaten in de afgelopen jaren.
Toshiba, in 1875 opgericht, hoort tot de bekendste ondernemingen in de Japanse economie. Een dramatisch verlopen deelname aan kernenergiecentrales in de VS en een boekhoudschandaal brachten het bedrijf in het voorbije decennium echter aan de rand van de afgrond. Daarnaast stoort het buitenlandse aandeelhouders dat de onderneming actief bij Japanse autoriteiten trachtte de invloed van activistische aandeelhouders te beperken.

Toshiba blijft halfgeleiders produceren

Toshiba maakte het ondernemingsplan voor de middellange termijn inmiddels bekend. De divisies voor Infrastructuur en Elektronische producten zullen zelfstandig een beursnotering krijgen, Toshiba blijft actief op het gebied van halfgeleiders.

Ook GE zet deze stap

Pas onlangs kondigde ook het Amerikaanse industrieconcern General Electric (GE) aan zich ook in drie ondernemingen op te delen. Dit staat overigens los van het feit dat GE en Toshiba al lang nauw samenwerken, en partners zijn op het gebied van onder meer offshore windenergie.

Proces in 2023 afronden

Bij GE ontstaan na de splitsing ondernemingen die zich bezig houden met Luchtvaart, Medische apparatuur en een derde bedrijf dat zich toelegt op onder meer duurzame energie. Eerder al splitsten al Siemens en Philips veel divisie af.
Toshiba wil de beursnotering van de twee nieuwe ondernemingen begin 2023 rond hebben.

Gerelateerde berichten...