TV-zender Australië op zwart om hackaanval

hacker met regen van enen en nullen

Zowel het parlement als de tv-zender Nine Network in Australië moesten zondag ‘op zwart’ vanwege een hackaanval. Waar het precies om gaat is nog niet bekendgemaakt.

Zondagochtend konden daardoor de uitzending van live-programma’s van de tv-zender niet doorgaan. Dat waren een nieuws- een sportprogramma. In de loop van de dag kon Nine News de uitzendingen weer hervatten, hoewel dat een tijd lang nog wel beperkt was.

Het ergst getroffen waren het montageprogramma waar de zender mee werkt en de e-mail. Of het bij die laatste gaat om een Exchange-server is nog niet duidelijk. Tot nu toe heeft nog niemand om losgeld gevraagd.

Overheid

Rond die zelfde tijd had ook het Australische parlement last van een hackaanval. Die aanval begon al op zaterdagavond. Dat bleek later te komen doordat het bedrijf dat ICT-diensten levert aan het parlement te maken had met een aanval. Daardoor waren e-mail, contactpersonen en agenda’s maar zeer beperkt toegankelijk. Het ging daarbij vooral om de toegang via tablets en smartphones van de parlementsleden. Via de vaste verbindingen werkte alles wel min of meer.

Als gevolg van de aanval heeft de ICT-afdeling van het parlement zelf alle toegang van het externe bedrijf tot de systemen van het parlement afgesloten. Wanneer alles weer gewoon functioneert en om dat voor soort aanval het hier ging is ook hier nog niet bekend.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X