De kracht van cloudcoaching

Cloudcomputing biedt bedrijven en organisaties zulke evidente voordelen dat het niet meer de vraag is óf, maar alleen nog hóe ze richting cloud zullen migreren. Toch is er nog veel koudwatervrees. Niet ten onrechte, meent Gert Heysteeg, Directeur Infrastructure Services bij Conclusion, partner in Business Transformatie en IT Services. Het gaat immers om fundamentele zaken, die de corebusiness van zijn klanten in het hart raken. Alle reden dus om niet over één nacht ijs te gaan. In gesprek met Heysteeg en diens collega Peter van de Bree, Product Manager Cloud bij Conclusion. Over tailormade cloudcomputing en het belang van ‘de reis ernaartoe’.

 

“Nuchter en weloverwogen”, zegt Van de Bree. “Lekker Hollands.” Hij spreekt over de aanpak en cultuur van Conclusion, een grote multidisciplinaire dienstverlener op het vlak van Business Transformatie en IT Services met zo’n twaalfhonderd werknemers en een veelheid aan klanten in sectoren als openbaar vervoer, gezondheidszorg, financiële dienstverlening en industrie. “Onze payoff is ‘Business Done Differently’”, voegt Heysteeg toe. “Dat is geen loze kreet, wij willen het voor onze klanten echt anders, beter, écht op de klant gericht doen. Daar zijn onze mensen dag en nacht mee bezig…”

Maar cloudcomputing impliceert toch juist verregaande standaardisatie? “Zeker, maar ‘one size fits all’ bestaat niet”, zegt Heysteeg. “Iedere klant is anders, heeft zijn eigen cultuur, zijn eigen business, zijn eigen kritieke applicaties, zijn eigen sterktes en zwaktes. Daarop inspelen, daarover in gesprek gaan en gezamenlijk de best passende oplossing vinden, dat is wat wij doen. Zo doen wij ‘business differently’, ook in de cloud.”

 

Conclusion CloudConclusion Cloud Integrator

Conclusion is van origine een bedrijf van entrepreneurs en die ondernemende cultuur doordrenkt haar dienstverlening. De in eigen huis ontwikkelde Conclusion Cloud is hiervan een sprekend voorbeeld.

Voor eindgebruikers vormen applicaties en data de kern, daarmee draaien zij hun business. Echter, veel toepassingen zijn niet gebouwd om in een cloud te landen. De Conclusion Cloud komt hieraan tegemoet, doordat het een flexibele hybride cloudoplossing is. Bij de ontwikkeling ervan nam Conclusion de beschikbaarheid en veiligheid van data en applicaties bij de klant als uitgangspunt.

“Op basis van reeds bewezen state-of-the-art technologieën hebben wij een flexibel cloudplatform gebouwd”, vertelt Van de Bree. Het platform is verspreid over twee verschillende Nederlandse datacenters, die fungeren als een logisch geheel en die elkaars taken volledig kunnen overnemen. Conclusion garandeert haar klanten een beschikbaarheid oplopend tot 99,98 procent, gecombineerd met een Recovery Time Objective (RTO) en Recovery Point Objective (RPO) van 0. Heysteeg: “Omwille van die KPI’s draaien wij hier 24 uur per dag ploegendiensten. Wij kunnen dit alleen maar garanderen doordat wij 100 procent grip hebben op de infrastructuur.”

Door met de klant in gesprek te gaan, diens business, zorgen en uitdagingen te leren kennen, kiest Conclusion de cloudoplossing die op dat moment het beste past bij deze klant. “Dat kan variëren van een infrastructuur die 100 procent in eigendom en eigen beheer blijft, tot alle mogelijke smaken en varianten richting 100 procent in de cloud.”

 

Jaarlijkse prijsreductie

Voor zichzelf voorziet Conclusion in de nabije toekomst een rol als ‘cloudbroker’. Heysteeg: “Wij willen lange-termijn-cloudcontracten met onze klanten afsluiten, waarbij wij hun een significante jaarlijkse prijsreductie garanderen.” Daarbij heeft Conclusion de vrijheid om, terwijl beschikbaarheid en continuïteit voor de klant gegarandeerd zijn, de workloads te stallen bij de providers die economisch het meest aantrekkelijk zijn. “We gaan de workloads van onze klanten classificeren, zowel vanuit compliance als security”, vertelt Van de Bree. “Daarmee ontzorgen we onze klanten en kunnen we hun een financieel interessant en schaalbaar model bieden.”

Een belangrijke toegevoegde waarde voor haar klanten is volgens hem dat Conclusion verschillende workloads met elkaar kan integreren – ook al draait de ene misschien bij een public provider, de andere in een private Cloud en de derde on premise.

Kijkend naar de huidige ontwikkelingen karakteriseert Van de Bree 2016 als ‘het jaar van de acceptatie’. Vervolgens zal 2017 in zijn optiek het jaar worden waarin vraagstukken rond de afstemming en integratie van verschillende levermodellen – IaaS, PaaS, SaaS – zullen gaan spelen. In dat speelveld kan de expertise van Conclusion volgens hem veel waarde toevoegen.

 

3 C’s

“Daarbij bieden wij onze klanten de 3 C’s”, zegt Heysteeg. “Cost, Continuity en Contact. Transparante kosten met een gegarandeerde reductie, continuïteit van voor de klant (kritieke) applicaties en processen, en één partij die hen alle zorgen uit handen neemt en het geheel voor hen regelt: Conclusion.”

Alle klanten van Conclusion zijn momenteel wel op enigerlei manier bezig om naar de cloud te verhuizen of zich daarop voor te bereiden. En deze trend versnelt. “Onze drie meest recent geacquireerde contracten zijn allemaal cloudgebaseerde contracten”, vertelt Heysteeg. “En we hebben zojuist een aantal grote projecten naar ‘cloud onboarding’ afgerond.”

Bij het onboarden fungeert Conclusion als ‘cloudcoach’. Van de Bree: “Wij gaan de dialoog aan met de klant: welke applicaties heb je? Welke zijn belangrijk voor je? Hoe zullen we daarmee omgaan? Klanten hebben vragen en onzekerheden. Zo helpen wij de klant op een goede manier richting de cloud. En ook daarna blijven we naast hem staan.”

 

Ziekenhuis

Zojuist heeft Conclusion een van haar klanten, een groot ziekenhuis, gemigreerd naar de Conclusion Cloud. “Het eerste ziekenhuis in Nederland dat op deze schaal zijn ICT heeft geoutsourcet en gemigreerd naar de cloud”, vertelt Heysteeg. Het ziekenhuis draaide in de oude situatie zijn zevenhonderd applicatieservers geheel op een zelf beheerde operatie, deels in een gehuurd datacenter en deels in een eigen Main Equipment Room. Heysteeg: “Zij hebben nu toch de sprong gewaagd om enerzijds te outsourcen en anderzijds zowel hun missiekritische als hun KA-applicaties in de private cloud van Conclusion onder te brengen.” Zo realiseerde deze klant niet alleen een forse personeelsreductie en grote kostenbesparingen, maar draait het sindsdien op state-of-the-art technologie, die daarbij ook nog eens naar behoefte opgeschaald of juist verkleind kan worden. “En dat was daarvoor echt wel anders”, glimlacht Heysteeg.

Voor de nabije toekomst voorzien Heysteeg en Van de Bree drie grote trends: Infrastructure-as-a-Code, Software-Defined Datacenters en Off-Boarding. “Deze ontwikkelingen, naast DevOps en de opkomst van microservices, maken klanten vrijer en flexibeler, en zorgen voor een nog veel kortere time-to-market”, zegt Van de Bree. “Alles ten goede van de klant,” knikt Heysteeg, “want bij Conclusion zeggen wij: dienen, bedienen, en daarna pas verdienen.”

 

Meer informatie: www.conclusion.nl

Gerelateerde berichten...

X