Directe besparing op monitoring met Nagios XI

Monitoring van ict-processen is cruciaal voor een succesvolle bedrijfsvoering. Wanneer een applicatie of systeem uitvalt, moet dat zo snel mogelijk opgemerkt en verholpen worden. Idealiter wordt systeembeheer zelfs vooraf gealarmeerd over een op handen zijnde storing of probleem. Tegelijkertijd mag monitoring van een dergelijk hoog niveau geen extra geld kosten. Want bijna net zo belangrijk als goede monitoring, is kostenbeheersing. U wilt weliswaar zo veel mogelijk inzicht en controle, maar u moet ook zien te besparen.

Zorginstelling Adelante vond de oplossing voor deze tweestrijd bij Nagios Nederland. Adelante is een zorggroep met volwassenenrevalidatie en arbeidsreïntegratie, kinderrevalidatie, speciaal onderwijs en wonen en audiologie en communicatie als kernactiviteiten. De organisatie heeft negen vestigingen door heel Limburg, maar alle automatisering draait centraal vanuit de hoofdvestiging in Hoensbroek. René Jacobs, Teammanager I&A, vertelt: “Ook de zorgsector moet bezuinigen. We zijn maar met acht personen om de hele infrastructuur te beheren, dus we proberen zoveel mogelijk onze automatisering verder te automatiseren.”

Meetbare KPI’s
In totaal werkt Adelante met zo’n 300 applicaties. “Dat zijn veel zorgspecifieke applicaties en daarnaast een aantal applicaties ter ondersteuning,” vertelt Jacobs. “Wij monitoren met name de centrale applicaties die door meerdere mensen gebruikt worden. Daarbij kijken we naar het technische aspect: draait de server, draait de infrastructuur, start de applicatie op enzovoort. Bij ons elektronisch patiënten-systeem bijvoorbeeld checken we of er back-ups zijn gemaakt, of deze ook weggeschreven zijn, wat de beschikbaarheid van de server is, hoe het zit met het gebruik van switches en firewalls… Wij werken volgens een SLA en de KPI’s die daarin zijn beschreven, kunnen we nu meten met behulp van Nagios XI.”

Automatisering van de automatisering
Om de monitoring van processen en applicaties goed en efficiënt te regelen, werkte Adelante al langer naar tevredenheid met Nagios Core. Toch had de organisatie nu behoefte aan meer informatie en mogelijkheden. Jacobs: “Met Nagios Core konden we wel de uptime meten, maar niet specifiek zien of bijvoorbeeld de export van SQL of een back-up gelukt was. We waren al heel tevreden over Nagios Core, dus de keuze voor XI was logisch en stond direct vast voor mij. Nagios XI gaat veel dieper en geeft veel meer informatie. Nagios XI kan ons echt ontzorgen en werk ontnemen.”

Besparen op manuren
De overgang van Nagios Core naar Nagios XI levert Adelante direct een grote besparing in uren op. “In het verleden werden beheerders een uur per dag vrij gepland om systemen en processen te controleren. Iemand liep elke ochtend handmatig al die processen na, dat hoeft nu niet meer. Die diepere monitoring gebeurt nu gewoon automatisch. Dat betekent dat ik de beheerders nu in kan zetten voor andere taken waar ze harder nodig zijn. Dat is dus een directe besparing op manuren.”

Learning on the job
De implementatie van Nagios XI gebeurde via de methodiek ‘learning on the job’. Na een volle week intensieve training door een specialist van Nagios Nederland, zijn de beheerders van Adelante in staat om alle processen zelfstandig te managen. Hoewel de trainingsweek zeer intensief was, verliep het proces voorspoedig. Jacobs: “Het was vermoeiend, maar mijn collega’s hebben heel veel geleerd. Ze weten nu hoe alles werkt, waar ze plug-ins kunnen

vinden en hoe ze die moeten installeren. Misschien dat er na verloop van tijd nog enige training nodig is, maar ze hebben nu een goede basis om zelfstandig verder te kunnen.”

Flinke besparing
Jacobs verwacht door de implementatie van Nagios XI meerdere winstpunten te bereiken. “De belangrijkste zijn een betere controle en een fikse besparing op de handmatige monitoring. Als ik dat doorreken, heb ik het pakket al terugverdiend. Er gebeurt nu meer geautomatiseerd. Dat scheelt tijd, is nauwkeuriger en geeft minder kans op fouten. De managementinformatie is ook veel nauwkeuriger en breder. We kunnen nu KPI’s meten voor de bedrijfskritische applicaties. Ook krijg ik mooie rapporten uit het systeem die ik zo kan overhandigen aan de klant. Voorheen moest ik dat zelf in Excel allemaal aanmaken, nu komt het kant en klaar uit het systeem. We hebben met de keuze voor Nagios XI dus een flinke slag geslagen!”

Over Nagios XI
De industrie standaard voor ICT Infrastructuur Monitoring Nagios XI is een krachtig open source monitoring systeem dat problemen in complexe ict-infrastructuren kan identificeren en oplossen, vóórdat ze bedrijfskritische processen verstoren. Met Nagios XI monitoring is de systeembeheerder zich continu bewust van de status van kritieke ict-infrastructuur binnen de organisatie.

De belangrijkste functionaliteiten van Nagios XI zijn monitoring, alarmmelding, rapportage, capaciteitsplanning en preventie. Nagios XI is vendor-onafhankelijk en kan onder andere Windows, Linux, Unix, databases, storage systemen, hardware en applicaties monitoren en bewaken. Ook kunnen resultaten via SNMP uitgelezen worden en in Nagios XI worden verwerkt. Hierdoor is Nagios XI zeer schaalbaar en flexibel in gebruik.

Nagios XI kent eindeloos veel mogelijkheden door de beschikbaarheid van een grote hoeveelheid plug-ins of door zelf plug-ins op maat te ontwikkelen. Nagios monitoring wordt wereldwijd door meer dan 1 miljoen gebruikers gebruikt.

Nagios Nederland
www.nagios.nl 030-6020650

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...