Elastic Engineering van Rackspace Technology geeft bedrijven extra mankracht voor multicloud

Veel bedrijven zijn tegenwoordig actief in een diversiteit aan clouds. Toch is het beheer voor dergelijke multicloudomgevingen vaak een lastig en complex proces en komen zij vaak mankracht tekort. Rackspace Technology wil bedrijven hiermee helpen en heeft hiervoor zijn Elastic Engineering (EE)-diensten geïntroduceerd. Hiermee biedt de multicloudspecialist met ‘dedicated’ teams van cloudspecialisten -wanneer nodig en op welke termijn dan ook- de ‘extra handjes’ om het gebruik van de multicloud voor klanten tot een succes te maken.

Bedrijven gebruiken steeds vaker multicloudomgevingen, waarbij delen van hun IT-omgeving verspreid zijn over eigen datacenters, in gehoste private clouds en bij public cloudproviders zoals Google, Amazon en Microsoft. Zij doen dit niet alleen voor het aanbieden van hun portfolio, maar ook voor zakelijke innovatie. Daarnaast geeft de cloud bedrijven de mogelijkheid zoveel mogelijk zelf de regie te houden en zelf diensten en oplossingen te ontwikkelen.

Het juiste beheer van multicloudomgevingen kan echter wel lastig zijn. “Multicloudomgevingen verschillen sterk van een eigen datacenter en dat maakt het gebruik en beheer vaak complex”, geeft Bert Stam, general manager Noord-Europa van multicloudspecialist Rackspace Technology aan. “Bedrijven weten bijvoorbeeld vaak niet precies waar al hun data in de cloud staan. Daarnaast zijn er vragen rond de het ontwerp van de infrastructuur, het introduceren van nieuwe diensten en het aanpassen van bestaande applicaties. Het inregelen van bijvoorbeeld compliance en security kan behoorlijk complex zijn. Daardoor is de multicloudomgeving, als je deze niet goed inricht, lastig onder controle te houden.”

Bert Stam

De complexiteit van de multicloud kan bedrijven ook bij innovatie problemen opleveren. “Bedrijven weten vaak niet welke applicaties geschikt zijn voor de cloud. Als zij willen innoveren en erachter komen dat bepaalde applicaties niet geschikt zijn, dat zij duurder uit zijn of dat bijvoorbeeld het consumptiemodel niet goed aansluit bij het gebruik, leidt dit tot flinke vertraging. Wanneer zij dit wel weten, kunnen ze flinke kosten besparen en sneller innoveren”, zo geeft Stam aan.

Introductie Elastic Engineering

Rackspace Technology wil met zijn diensten en adviestrajecten bedrijven graag helpen op het gebied van de adoptie van de multicloud. Denk daarbij aan advies en hulp bij het kiezen van de juiste technologische oplossingen en diensten, geheel afhankelijk van de multicloudomgeving waarin deze moeten draaien.

Een recente dienst die Rackspace Technology hiervoor levert, is Elastic Engineering, vertelt Stam: “Met deze dienst helpen we bedrijven die zelf al een groot deel van hun beheer en/of ontwikkelwerk voor hun multicloudomgevingen doen, dit nog beter uit te voeren. Vooral als extra mankracht en advies nodig zijn voor kortstondige projecten of sprints, maar ook voor langere periodes.”

Pods met experts

Concreet levert de multicloudspecialist met Elastic Engineering een tweetal diensten voor hulp bij het begeleiden, uitvoeren en beheren van de multicloudactiviteiten van klanten. Niet alleen met advisering, maar ook door echte cloudengineering.

Ten eerste biedt Rackspace Technology binnen Elastic Engineering zogenoemde ‘pods’. Deze pods zijn een verzameling van cloudexperts die voor een vaste klant werken. Zij zijn eigenlijk een extensie van het eigen IT-team van de klant. De Elastic Engineering-pod levert hiervoor best-practices-, ontwikkel- en uitvoeringsdiensten. Klanten kunnen deze ondersteuning voor een vastgesteld aantal uren inkopen; 20 uur, 50 uur, 100 uur en 240 uur.

“In een pod zitten negen verschillende experts met ieder een eigen rol, zoals cloudarchitecten en diverse cloudengineers” zegt Stam. “Het hele klantenproject wordt aangestuurd door een ‘engagement manager’. Deze persoon is de schakel tussen de klant en de rest van het Rackspace Technology-cloudteam.”

Dedicated engineers voor langere termijn

De tweede Elastic Engineering-dienst zijn ‘dedicated ‘specialisten die fulltime de teams van klanten voor een langere periode versterken. “Denk aan specialisten die minimaal drie dagen per week voor een langere periode onder deel uitmaken van de teams of projecten van klanten”, zo geeft Stam aan.

Verschillende disciplines

Concreet biedt Rackspace Technology Elastic Engineering zijn diensten voor een aantal specifieke toepassingen aan. “Je kan niet specialisten van verschillende disciplines in één pod stoppen”, weet Stam. “Daarom hebben we besloten de experts naar dienstexpertise samen te brengen. We bieden onze Elastic Engineering-pods en dedicated medewerkers afzonderlijk aan voor bijvoorbeeld compute/storage, data en security. Binnenkort volgt voor onze dedicated-product een dienst voor het beheren van VMware-omgevingen geschikt voor klanten die al in hun eigen datacenters hebben.”

Geschikt voor diverse bedrijven

Elastic Engineering van Rackspace is voor verschillende bedrijven geschikt. Natuurlijk voor de echte ‘cloud-native’ bedrijven die extra advies en capaciteit willen hebben, maar Stam ziet ook andere klanten interesse tonen. “Denk aan bedrijven het liefst een soort flexibele schil of achtervang van specialisten willen hebben als -al dan niet tijdelijk- meer capaciteit nodig is. Daarnaast zijn er natuurlijk de bedrijven die op meer permanente basis hulp nodig hebben. Zeker als zij hiervoor zelf geen talent uit de arbeidsmarkt kunnen halen. Met Elastic Engineering bieden wij bedrijven deze toegevoegde waarde en beantwoorden we ook direct aan waar de markt om vraagt.”

Toegevoegde waarde voor innovatie

Volgens Stam is het voor bedrijven nu vijf voor twaalf als het gaat om de adoptie van de multicloud. Zeker als het om innovatie gaat. “Bedrijven snijden echt in hun vingers als zij nu niet alle mogelijkheden van de multicloud benutten. Stilstand betekent tegenwoordig echt achteruitgang. Onze experts van Elastic Engineering kunnen bedrijven helpen met advies en de ‘handjes’ voor het uitvoeren van kortstondige projecten en sprints, maar ook in langetermijnprojecten. Zij helpen onze klanten met innoveren en zich te onderscheiden van hun concurrenten. Zo biedt Rackspace Technology hen echte toegevoegde waarde.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X