Gemeente Capelle aan den IJssel draait Autocad op virtuele desktop

gemeentehuis Capell ad ijssel

Kan dat? Zware applicaties, zoals Autocad, draaien in een gevirtualiseerde desktopomgeving? Tot voor kort bestond daarover alom grote twijfel. Maar de it-afdeling van de gemeente Capelle aan den IJssel bewijst sinds najaar 2014 elke dag opnieuw dat dit heel goed mogelijk is. In deze gemeente zijn inmiddels alle desktops – zonder uitzonderingen – gevirtualiseerd.

 

 

Uitdaging
Zware applicaties opnemen in een gevirtualiseerde desktopomgeving.

 

Aanpak
Upgrade van zes VDI-Appliances naar grafische IO-285 VDI-Appliances met GRID K1 kaart van NVIDIA, Teradici Hardware Accelerator en software van VMWare.

 

Resultaat
Gebruikers van zware applicaties kunnen nu overal flexwerken en alle andere medewerkers kunnen zwaardere grafische toepassingen gebruiken (zoals HD-video).

 

Verder
Kostenbesparing op hardware en lagere beheers- en onderhoudskosten.

 

VDI-Appliance_enkel1

De gemeente Capelle aan den IJssel telt zo’n 750 tot 800 medewerkers. In 2013 viel het besluit om de overgang naar Windows 7 te laten samengaan met een breed opgezet virtualisatieproject onder de vlag ‘Open 45’. Per verdieping in het gemeentehuis moesten er 45 flexplekken komen en iedere medewerker moest voortaan op iedere plek in het gebouw, maar ook onderweg en thuis, kunnen werken.

De eerste stap in dit traject was een Proof of Concept met de VDI-Appliance van VDI-Appliance.com, dat in de Benelux volledig wordt gedistribueerd door IOdis. “Dat was nog met Windows XP”, licht desktopbeheerder Djaswan Poenai toe. “We begonnen met twee afdelingen en ongeveer 100 gebruikers. Na twee maanden was duidelijk dat dit uitstekend ging en zijn we gaan opschalen, maar nu met Windows 7.”

 

Ruimte voor experiment

De gemeente schafte begin 2014 vijf VDI-Appliances aan en enkele honderden ‘zero’ clients. In maart 2014 waren alle desktops gevirtualiseerd, behalve die van een dertigtal ‘heavy users’. Daarbij ging het onder meer om gebruikers van Autocad, van het tekenprogramma Igos, van Adobe Photoshop en van Adobe Indesign. “We waren aanvankelijk van plan om daarvoor nieuwe zware machines aan te schaffen,” vertelt Rick Luijendijk, die samen met Poenai het desktopbeheer bij de gemeente uitvoert. “Die vervanging betekende een flinke investering en heel misschien kon het ook wel anders. Maar we waren in die tijd zeer sceptisch over het virtualiseren van zware applicaties. Dat is niet zo vreemd, want de leverancier van Autocad beweerde dat het niet kon. We wisten ook dat de gemeente Rotterdam het geprobeerd had, maar geen succes had geboekt. Aan de andere kant voelden we er wel voor om wat te experimenteren. Daar hadden we nu ook de tijd voor, want dat is één van de grote voordelen van virtualisatie: je krijgt ruimte voor innovatie!” De contactpersoon van Poenai en Luijendijk bij it-dienstverlener XIXO, de leverancier van de VDI-Appliance, gaf hen het laatste zetje. XIXO is een kennisorganisatie en levert ict-specialisten aan MKB-ondernemingen, gemeentes en instellingen. “Waarom probeer je het niet gewoon?”, vroeg hij. ”Nee heb je en ja kun je krijgen.”

 

Een hoopgevende pilot

Vervolgens startte het pilotproject om ook de heavy users over te brengen naar de gevirtualiseerde desktop. Het duo Poenai-Luijendijk trok de kar intern en XIXO en fabrikant IOdis zorgden voor een upgrade van de VDI-Appliance met een grafische kaart van NVIDIA met 16 Gb geheugen aan boord en een Teradici Hardware Accelerator om de processor te versnellen. De eerste bevindingen met deze nieuwe versie van de VDI-Appliance waren hoopgevend, al moest er nog wel het een en ander ‘getweakt’ en ingeregeld worden, vertelt Poenai. “Af en toe crashte Autocad nog. Toen we ontdekten hoe we het geheugen van de grafische kaart beter konden toedelen aan de gebruikers, was dat probleem uit de wereld.”

 

Doorbraak: flexwerken voor heavy users

En zo vond er een klein wonder plaats. Autocad op een gevirtualiseerde desktop en dat zonder verlies van performance. Komt dat zien in Capelle! Is de beleving van de grafische desktop nu dan precies hetzelfde als voorheen voor de gebruikers? “Nee”, antwoordt Luijendijk. “Er is een subtiel verschil. Het voelt een klein beetje anders. Je kunt het vergelijken met autorijden met een automaat. Maar na een week of twee was iedereen eraan gewend. En sterker nog: de gebruikers zijn werkelijk enthousiast. Ze kunnen nu voor het eerst thuis werken in dezelfde omgeving die ze op kantoor gewend zijn. Zelfs op een tablet kun je nu met deze applicaties je werk doen.” De resultaten bevielen zo goed dat de gemeente besloot om de vijf al eerder aangeschafte VDI-Appliances per direct te laten upgraden. IOdis werkte hieraan soepel mee. Michel van Proosdij, channelmanager bij IOdis: “Steeds als we een device na twee of drie dagen aangepast hadden, ruilden we het om.”

 

Betere performance over volle breedte

Zo werden alle VDI-Appliances in de draaiende desktopomgeving in Capelle vervangen. Het grote voordeel van deze upgrade is dat de gebruikers van zware applicaties nu overal in het gebouw kunnen werken. Maar er is nog een prettig bijkomend voordeel, licht Luijendijk toe: “Het betekent ook dat alle andere gebruikers over meer vermogen beschikken. Je kon met de gevirtualiseerde desktop waarmee we in 2014 begonnen, prima een filmpje op YouTube bekijken, maar in HD ging dat toch echt haperen. Inmiddels kunnen al onze medewerkers met gemak HD-video zien. We hebben hiervoor gekozen omdat grafische toepassingen steeds belangrijker worden. Het is met de blik op de toekomst gedaan. En het is bovendien een mooi extraatje voor alle gebruikers.” De geüpgrade en getweakte VDI Appliance kreeg van de fabrikant de type-aanduiding 285 mee, vertellen Luijendijk en Poenai. Ze zijn er trots op dat ze bij de ontwikkeling van dit device betrokken zijn geweest. “Het mooiste is nog,” benadrukt Poenai, “dat IOdis deze configuratie voortaan als de nieuwe standaard voor de grafische VDI-Appliance hanteert.”
 

Distributeur: IOdis
www.iodis.nl

 

Gerelateerde berichten...