Overstappen op Windows 10?

Zo doe je dat op een slimme manier

Nu we steeds makkelijker applicaties uit de publieke cloud of vanuit ons eigen datacenter halen, kun je je afvragen of dat ook van toepassing moet zijn op je besturingssysteem. Wie nog altijd een beroep doet op Windows 7 – 40 procent van alle gebruikers – moet weten dat Microsoft begin volgend jaar stopt met de ondersteuning van dit populaire besturingssysteem. Alom aanleiding om nu na te denken over de rol en keuze van je besturingssysteem. Een overstap naar Windows 10 op de desktop of ga je op zoek naar een alternatief waarbij je Windows 10 uit het datacenter haalt?

De rol van onze endpoints verandert. Steeds vaker is de pc of thin client het apparaat waarmee we verbinding maken met de Virtual Desktop Infrastructure (VDI) of Server Based Computing (SBC) omgeving. Het is bovendien een belangrijke stap naar een situatie waarmee je je hardware onafhankelijk maakt van gebruikte software. Een gedwongen overstap naar Windows 10, terwijl je apparatuur daar niet geschikt voor is, frustreert bovenmatig. Nieuwe computers aanschaffen? Dat is een hoge prijs voor de update van je besturingssysteem. Zeker als die hardware nog niet afgeschreven is.

 

Veiliger, makkelijker, sneller

Het alternatief is Linux op je desktopomgeving. Met de implementatie van bijvoorbeeld het IGEL OS hoef je niet bang te zijn dat jouw pc-apparatuur niet geschikt is voor dit besturingssysteem. Inmiddels is ook bewezen dat Linux veiliger is dan Windows 10. Het IGEL OS is bovendien makkelijker en sneller te installeren op de desktop zonder dat daar specifieke kennis voor nodig is. Dat is anders met de installatie van Windows 10. Dan moet je weten om te gaan met Microsoft System Center Configuration Manager, Powershell en uiteraard Windows 10 en Windows Server 2016. Implementatie van het IGEL OS is min of meer plug & play. Dat scheelt veel tijd en geld met een paar honderd werkplekken. Een ander punt is dat de nieuwe Windows software regelmatig updates nodig heeft. Dat gebeurt veelal automatisch, maar geen enkele gebruiker zit hierop te wachten. Het komt nooit gelegen. Met 500 devices ben je al gauw zo´n 15 uur per maand kwijt aan deze software-updates. Daar heb je geen last van in een stabiele Linux-omgeving.

 

Goedkoper

Maar wat nu als gebruikers helemaal verknocht zijn aan de Windows-omgeving? Niet vreemd, want Windows is nog altijd het meest gebruikte en bekende besturingssysteem ter wereld. Zorg er dan voor dat je Windows 10 uit het datacenter haalt. Opstarten in Linux vanaf de laptop gaat een stuk sneller dan opstarten vanuit een Windows-omgeving. Dus ook daar kun je de gebruiker blij mee maken. Snelheid op locatie en gebruikersvriendelijkheid vanuit het datacenter.

Al met al veiliger, sneller en goedkoper in beheer. En het integreren van allerlei andere functionaliteit, zoals Single-Sign-On, is net zo eenvoudig in een open Linux omgeving. Kortom, ideaal voor gebruikers én it-beheerders.

Martijn van Tricht is consultant bij IGEL Technology

 

 

Gerelateerde berichten...