Strip om bewustwording ransomware te vergroten

Fysieke hacker

In de strip ‘Sirus en het zwangere juwelierskoppel – Naar analogie van digitale kwetsbaarheid’ draait het om het echtpaar Ronald en Jolanda, eigenaar van een juwelierszaak en in verwachting van een tweeling. Hun leven loopt op rolletjes, tot Sirus verschijnt. Hij verschaft zich toegang tot het huis en verwoest alles wat Ronald en Jolanda hebben opgebouwd.

We weten dat het weken kan duren voor een indringer door netwerkbeheerders wordt ontdekt. Dat is in de strip niet anders. Sirus maakt zichzelf niet meteen kenbaar en blijft lang hangen in de meterkast (symbool voor een digitaal netwerk). Door goed te kijken wat er in huis gebeurt, vergaart de boef belangrijke en gevoelige informatie. Bijvoorbeeld hoe hij toegang kan krijgen tot de kluis in de kelder (in vaktaal ‘lateral movement’).

Ransomware

Na zijn succesvolle inbraak blijft hij in de strip in het huis stiekem rondhangen en komt op het idee om de pasgeboren tweeling te ontvoeren (metafoor naar ransomware). Maar die actie mislukt.
De strip legt een parallel tussen fysieke en digitale criminaliteit. En stelt de vraag: ‘Is jouw bedrijfsnetwerk beter beschermd tegen de daden van een onverlaat?’

De strip is op te vragen als PDF en/of te bestellen als gedrukt exemplaar via https://lemontree.nl/strip.

Gerelateerde berichten...

X