Tweedehands Microsoft licenties: geweldige manier om it-budget te besparen

Tweedehands Microsoft licenties via License Partners

“Het is gewoon doodzonde”, verzucht Raymond Lindemans, partner bij de firma License Partners, die zich specialiseert in het kopen en verkopen van gebruikte softwarelicenties. Teveel organisaties maken zich volgens hem nog ten onrechte juridische zorgen.

“En dat terwijl je zonder enig risico gebruikte Microsoft-licenties kan aanschaffen. Bovendien bespaar je op die manier vele duizenden euro’s!” Zijn firma License Partners helpt onder meer de Veiligheidsregio en het Ministerie van Defensie en diverse andere overheidsinstanties om fors op it-budget te besparen. “Bij de aan- en verkoop van tweedehands softwarelicenties is er bijna altijd een besparing mogelijk”, vertelt Lindemans. “Enerzijds door de aanschaf van voordelige gebruikte licenties en anderzijds door de verkoop van oudere en overtollige licenties.”

 

Hybride oplossing

Ondanks de vaak veel hogere kosten voor Office365 ten opzichte van kooplicenties, kiezen organisaties hiervoor. Zij kunnen dan hun gekochte overtollige licenties verkopen. Dit levert extra budget op waarmee eventueel andere it-uitgaven bekostigd kunnen worden. Voor bedrijven en organisaties die enerzijds goede functionaliteit en anderzijds significante besparingen op hun licentieportefeuille willen, is een hybride oplossing vaak dé oplossing. Lindemans: “Bepaalde functionaliteit die bijvoorbeeld uitsluitend bij Software Assurance (SA) wordt geleverd, kan prima gecombineerd worden met tweedehands licenties waarvoor geen SA nodig is.”

 

Het verkeerde been

De aan- en verkoop van gebruikte licenties is juridisch waterdicht, mits gedaan volgens de regels. Het Europese parlement heeft al in 2009 duidelijke regels opgesteld en het Europese Hof van Justitie heeft deze in 2012 nog eens bekrachtigd. “Toch horen wij helaas nog te vaak dat de softwarefabrikant en uitvoerende SAM-consultants onheuse stellingen en aannames gebruiken”, aldus Lindemans. “Natuurlijk willen zij nieuwe licenties verkopen, maar daarmee zetten ze organisaties op het verkeerde been. Ze worden onnodig bang gemaakt, waardoor besparingen uitblijven en (gemeenschaps-)geld onnodig wordt verspild. Mijn boodschap: laat u goed adviseren en niet misleiden. Deze partijen staan immers niet boven de wet.”

 

Te mooi om waar te zijn

De handel in Microsoft licenties heeft ook een keerzijde. Lindemans vertelt dat momenteel een tsunami aan licentieaanbieders ‘gebruikte’ Microsoft Office 2019 licenties aanbiedt tegen ramsjprijzen van rond de dertig euro. “Als je weet dat dergelijke nieuwe licenties enkele honderden euro’s kosten, kun je op je vingers natellen dat die goedkope propositie echt te mooi is om waar te kunnen zijn. Waar geld valt te verdienen, duiken maar al te vaak cowboys en zelfs boeven op. Zorg daarom dat je zaken doet met een betrouwbare partij, die gespecialiseerd is in de overdracht van gebruikte licenties, en vraag referenties op. Want gelukkig zijn er ook bonafide juridische adviseurs die de spelregels omtrent tweedehands licenties haarfijn kunnen uitleggen en organisaties daarin kunnen adviseren.”

Tot besluit benadrukt Lindemans nog maar eens hoe weinig bekend het is dat via gebruikte licenties veilig en legaal enorme besparingen kunnen worden gerealiseerd. “Kies voor besparen zonder risico. De Politie en Overheid kozen ook voor License Partners.”

www.licensepartners.nl

 

 

Gerelateerde berichten...