“Vernieuw op tijd, maar behoud het goede”

Helmut Faust, directeur van InspectDirect
Helmut Faust, directeur van InspectDirect

Wat beweegt een succesvolle it-ondernemer om zijn portfolio radicaal te vernieuwen en het businessmodel om te gooien? In gesprek met Helmut Faust, eigenaar van InspectDirect, leverancier van webbased softwareoplossingen voor professionele inspecteurs in bouwkundige, infrastructurele en installatietechnische projecten.

Helmut Faust, opgeleid tot bouwkundig ingenieur aan de TU Delft, kent als geen ander de behoeften van professionele inspecteurs in de bouwkunde, infrastructuur en installatie. Rond het jaar 2000 constateerde hij dat er geen goede software beschikbaar was die zich specifiek richt op het verzamelen van gegevens in het veld. Dus richtte hij zijn onderneming Keur-IT op. Samen met een aantal programmeurs ontwikkelde hij succesvolle softwareoplossingen die deze professionals ondersteunen bij de inspectie van projecten en objecten in het veld.

 

Toonaangevende klanten

Het nieuws verspreidde zich snel en in de loop der jaren breidde zijn klantenkring zich gestaag uit, waarbij naast ZZP’ers en gemeenten ook grote en toonaangevende partijen als Movares, Witteveen + Bos en BAM Infra trouwe en tevreden gebruikers van zijn software werden. Uniek aan Keur-IT: het integrale en flexibele karakter van de oplossing. Van standaardsjablonen tot compleet op de behoeften van een enkele klant of specifieke projecten toegesneden formulieren, alles is mogelijk.

 

Kennispartners

Faust werkte bijna vanaf het begin samen met zogeheten ‘kennispartners’. Dit zijn partijen die hun kennis – vaak heel specifieke niche-expertise – inbrengen, waardoor het mogelijk wordt inspectiesjablonen te maken die volledig zijn toegespitst op bepaalde gebruikers en klanten.

 

Radicale turnaround

Nu, dertien jaar later, heeft Faust besloten tot een radicale vernieuwing van zijn product. Overigens zonder de opgebouwde kennis, oplossingen en partnerships weg te gooien. Vanwaar deze radicale turnaround?

 

Gemakkelijk, intuïtief, laagdrempelig

Faust: “De markt vraagt om oplossingen van deze tijd. Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk heeft de iPhone de behoeften in de markt veranderd. Mensen ontdekten dat je ook complexe taken via een eenvoudige, intuïtieve interface en met een of twee vingers op je mobiele apparaat kunt uitvoeren. Onze bestaande software-oplossingen voldeden inhoudelijk prima, maar de markt vraagt nu om oplossingen van minimaal dezelfde kwaliteit en tegelijkertijd meer gemak, intuïtiever, laagdrempeliger. Met InspectDirect voorzien we in die nieuwe behoefte.”

 

Hoge verwachtingen

Welke verwachtingen heeft Helmut Faust van InspectDirect? “Mijn verwachtingen zijn hooggespannen. Met InspectDirect verwachten we een veel grotere markt te kunnen aanboren. Denk aan de groeiende groep van ZZP’ers, die met ons nieuwe product een zeer laagdrempelige, professionele tool in handen krijgen. En door de flexibele opzet van ons systeem en de mogelijkheid om inspectiesjablonen exact op maat te kunnen inrichten, verwacht ik ook dat we op termijn in het buitenland succesvol zijn.”

 

InspectDirect
InspectDirect is een eigentijdse oplossing voor professionele inspecties. Deze is volledig webbased, heeft een gemakkelijke en intuïtieve interface, en is ook qua kosten voor de gebruiker zeer laagdrempelig. Men kan beginnen met een gratis trial om te kijken wat het product precies inhoudt. Vervolgens betaal je als gebruiker uitsluitend wanneer je een inspectierapport maakt. Daarbij gaat het om kleine bedragen vanaf € 2,- per rapport. Gebruikers kunnen in InspectDirect sjablonen geheel naar eigen behoefte vormgeven, al dan niet geholpen door de professionals van InspectDirect.

Gerelateerde berichten...

X