Vier manieren om te flexen in een jaar van onzekerheid

Ook in de jaren vóór de pandemie was ‘agile werken’ al een modewoord dat in iedere boardroom werd herhaald. Alles moest agile zijn omdat “de wereld aan het veranderen is”. Die mensen hebben vandaag de dag zeker gelijk gekregen. Natuurlijk is het logisch om soms van koers te veranderen, want we leven in een tijd waarin dingen onvoorspelbaarder zijn geworden. Een pandemie, geopolitieke conflicten, handelsoorlogen, chaos in de supply chain en extreem weer veroorzaken allemaal breuken in de status quo.

Zelf gebruik ik liever de term ‘flexibiliteit’. Dit betekent ongeveer hetzelfde als agility, maar is een tikkeltje minder pretentieus. Vooral op de volgende vier gebieden biedt flexibilisering de beste kansen voor bedrijven om hun toekomst veilig te stellen.

Flexibele abonnementen

We bewegen steeds meer naar een markt waarin abonnementslicenties de standaard worden voor software. Enterprise-software was vroeger een one-size-fits-all-aangelegenheid: men betaalde vooraf en met veel ingebouwde overcapaciteit om te voorkomen dat er een plafond zou worden geraakt. Vervolgens betaalde men opnieuw in de vorm van een jaarlijkse onderhoudsbelasting.

Het resultaat: slechte waarde voor de koper, geen correlatie tussen gebruik en de betaalde prijs, en effectieve lock-ins. Met abonnementen betalen organisaties alleen voor wat zij gebruiken, zonder boetes voor onder- of overgebruik. Dit levert aantoonbare waarde op voor de CFO en geeft bedrijven het vertrouwen dat zij ideeën en projecten kunnen uitwerken met minimaal risico. Werkt het niet zoals gepland? Dan zet je het abonnement gewoon stop en investeer je in een ander idee. Het geeft dus maximale flexibiliteit.

Flexibele cloud-infrastructuren

Het is logisch om de IT-infrastructuur af te stemmen op de onvoorspelbare omgeving en hybride wereld van tegenwoordig door deze flexibel te maken. De meest extreme vorm van een flexibele IT-infrastructuur is de public cloud. Al vóór de pandemie werd een significante groei ingezet in de adoptie van public cloud-applicaties. Public clouds beloven onder andere snelle beschikbaarheid van (extra) resources, makkelijke toegang voor remote werkers en hebben nauwelijks beheer nodig. Dat komt echter wel tegen een hogere kostprijs. Daar tegenover staat de private cloud. Door je eigen hardware on-premises te houden, verlies je aan flexibiliteit. De meest flexibele vorm is dan ook om deze twee clouds te koppelen tot een hybride cloud-infrastructuur.

Hybride cloud-infrastructuren zullen de basis vormen van hoe we in de toekomst werken. Belangrijk daarbij is wel dat de koppeling tussen beide cloudomgevingen makkelijk te realiseren is en weinig beheer vereist. Alleen in dat geval heb je als bedrijf maximale flexibiliteit om, wanneer dat nodig is, tijdelijk en snel extra resources uit de public cloud te halen.

Een hybride cloud-infrastructuur is, in mijn ogen de enige IT-architectuur die voldoet – en in de toekomst zal kunnen voldoen – aan de zakelijke behoeften van organisaties om in te spelen op, soms onverwachte, veranderingen.

Flexibel werken

Het werken op afstand zal zeker onderdeel blijven van onze werkmodellen. Hoe dat na de pandemie precies zal uitpakken en vormgegeven wordt, is echter moeilijk te voorspellen. Sommige organisaties zien een toename van het aantal medewerkers dat een paar dagen per week op kantoor werkt, maar er zijn ook talloze andere werkvormen die de afgelopen jaren zijn ontstaan. Dit brengt niet alleen nieuwe uitdagingen met zich mee, maar ook kansen. We hebben namelijk een unieke, eenmalige kans om een nieuwe werkwereld op te bouwen. Daarbij moeten er werkvormen gevonden worden waarbij mensen zich prettig, gemotiveerd en evenwichtig voelen op hun werkplek, ongeacht waar deze zich bevindt. Dit zal gepaard gaan met een nieuwe houding en een nieuwe inrichting van de werkplek – zowel offline als online.

Flexibel leiderschap

Het volgen van een meerjarenplan wordt in het huidige klimaat steeds lastiger. Een CEO kan niet langer zomaar zeggen ‘dit is onze weg voor het komende jaar’, laat staan de komende vijf jaar. In plaats van een vaste visie te verkopen, moeten leiders hun medewerkers het gevoel geven dat ze zich aanpassen aan veranderingen. Het is geen makkelijke boodschap, mensen houden immers niet altijd van verandering, maar het is wel essentieel voor de toekomst. Leiders zullen uiteraard plannen moeten maken, maar ze moeten ook leven met de verwachting dat ze deze regelmatig zullen moeten corrigeren. Als organisaties het vermogen hebben om zich aan te passen, voorspel ik een mooie toekomst.

Van 7 tot 11 februari 2022 zendt Nutanix elke dag een talkshow uit waarin het gesprek wordt aangegaan met klanten en andere IT-experts over verschillende IT-onderwerpen zoals: cloud, HCI, EUC, databases en security. Voor meer informatie en registratie, klik hier.

Auteur: Ricardo van Velzen, Manager Systems Engineering bij Nutanix

Lees ook:

Gerelateerde berichten...