Voorkom vermoeide ogen

Als u uw ogen lang en intensief gebruikt, is de kans groot dat u last krijgt van vermoeide ogen. Lezen of achter een beeldscherm werken zijn bekende boosdoeners. Het hebben van vermoeide ogen is vervelend en kan allerlei problemen geven, zoals hoofdpijn, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Bij EIZO hebben we ons verdiept in de oorzaken van vermoeidheid van de ogen om met die informatie de ideale, oogvriendelijke monitor te kunnen ontwikkelen.

Nu LED-achtergrondverlichting gebruikt wordt in monitoren, klagen gebruikers vaker over vermoeide ogen als gevolg van flikkeringen. Gebruikers met zeer gevoelige ogen kunnen het razendsnelle knipperen van de LED-achtergrondverlichting waarnemen als flikkerend beeld. Ook personen die dit knipperen niet als zodanig waarnemen, kunnen last krijgen van vermoeide ogen. Om uw ogen te sparen heeft EIZO een hybridetechnologie ontwikkeld voor het beheer van de achtergrondverlichting. Hierin komen de voordelen van de gebruikelijke PWM-aansturing (pulse-width modulation) en de DC-aansturing (direct current) samen. De PWM-aansturing gebruikt daarbij een schakelfrequentie van 18 kHz, wat resulteert in een flikkervrije kijkervaring. Want het flikkeren wordt tot nul gereduceerd zonder dat daarbij de beeldkwaliteit of kleurstabiliteit nadelig wordt beïnvloed. Bovendien kunt u zelf de helderheid in schaars verlichte ruimtes op minder dan 1 procent van de maximale waarde instellen. Hierdoor wordt u onder deze omstandigheden niet verblind door het beeld.

 

Omgevingslicht optimalisatie

Overdag, ’s nachts, licht, donker; het maakt niet uit wanneer en hoe u werkt, de speciale Auto-EcoView functie in EIZO monitoren meet voortdurend de verandering van het omgevingslicht en optimaliseert het beeldscherm met de ideale helderheidswaarden. Volledig automatisch met behulp van een ingebouwde sensor. Dit vermindert storende verblindingen waardoor uw ogen niet zo snel moe worden. Een speciale tweepuntsaansturing zorgt continu voor de gewenste beeldschermhelderheid door rekening te houden met de in de loop van de dag meest lichte en meest donkere omgeving.

 

Paper modus

De monitoren van EIZO zijn uitgerust met verschillende FineContrast-modi. Deze functie zorgt voor ideale omstandigheden voor de weergave van films, grafische vormgeving, beeld- en tekstverwerking en surfen op internet. Met één druk op de knop stelt u de betreffende basisinstelling in voor helderheid, gammacorrectie en kleurtemperatuur. Een voorbeeld: De Paper-modus simuleert het aangename contrast van een boek door de hoeveelheid blauw licht te verminderen. Dat spaart uw ogen bij het lezen van veel tekst.

Ook een spiegelend beeldoppervlak kan zorgen voor vermoeide ogen. EIZO monitoren beschikken over een ontspiegeld oppervlak. Doordat spiegelingen door de strooiing van het gereflecteerde licht worden geminimaliseerd, voorkomt dat een te zware inspanning van de ogen. De ogen worden minder snel moe en bovendien kan men comfortabel voor het scherm zitten, zonder ‘dwangpositie’ om spiegelingen te vermijden.

Meer informatie? Neem vandaag nog contact op met EIZO voor een vrijblijvende afspraak en/of testopstelling via 040-7600360 of info.nl@eizo.com.