UMC Utrecht kiest Mendix voor monitoren bijwerkingen vaccinaties

cliënten

Het UMC Utrecht koos het low-code platform van Mendix om een digitale enquêtereeks te ontwikkelen om de bijwerkingen van coronavaccinaties bij specifieke groepen en van de boostervaccinaties te registreren. Het instituut levert de data automatisch aan bij het European Medicines Agency (EMA) voor verder onderzoek.

Om de bijwerkingen van het coronavirusvaccin bij speciale groepen in heel Europa te meten, vroeg het EMA het UMCU om te ondersteunen bij de verspreiding en verzameling van onderzoeksdata. Nationale instellingen in verschillende Europese landen onderzoeken de bijwerkingen bij reguliere doelgroepen. In Nederland is dat Lareb.

Veilige cloud-omgeving

In 45 landen gebruiken 6.500 eindgebruikers het Research Online Platform. Dit zijn onderzoekers, onderzoeksverpleegkundigen en mensen die monitoren. Het platform verwerkt ongeveer 400.000 formulieren per jaar van meer dan 350.000 personen. Naast het ontwikkelen van complexe workflows voor grootschalige en langdurige onderzoeken, helpt het Research Online Platform onderzoekers internationaal data te verzamelen. Dit, in een beveiligde cloud-omgeving die voldoet aan geldende wet- en regelgeving. Denk daarbij aan Good Clinical Practice (GCP).

Voor dit specifieke onderzoek zullen er minstens 60.000 deelnemers zijn. Dit kan oplopen naar honderdduizenden. Daarom waren zowel schaalbaarheid als capaciteit belangrijke uitdagingen. Het UMCU heeft ervoor gekozen een ​​kopie te maken van het Research Online Platform. Hiermee kan de organisatie snel reageren als het aantal deelnemers toeneemt. Daarnaast is er een relatief complexe workflow geconfigureerd. En er zijn nieuwe functies ontwikkeld om te voldoen aan de eisen voor het EMA-onderzoek.

Vervolgvragen

Een bijzondere functie van de workflow is de mogelijkheid tot het eenvoudig registreren van herhaalde metingen. Dit maakt het mogelijk om op het volgende meetmoment vervolgvragen te stellen over eerder ingevoerde data over bijwerkingen. Als een deelnemer bijvoorbeeld bij de eerste meting symptomen van hoofdpijn meldt, krijgt hij of zij bij de tweede meting automatisch de vraag of de hoofdpijn nog aanwezig is.

Woordenboek

Het feit dat verschillende vragen over bijwerkingen gebruik maken van dezelfde herhaalmetingsvraag is uniek. Ook is er voor dit onderzoek een nieuwe rol ontwikkeld: de reviewer. Met behulp van een gemeenschappelijk woordenboek bepaalt de recensent tot welke categorie de bijwerking behoort die de deelnemer in een open opmerkingenveld invult. Als een deelnemer bijvoorbeeld ‘rillingen’ meldt, kan dit worden gehercodeerd naar ‘griepsymptomen’.

Privacy

Deelnemers registreren zich via een online formulier waarmee een gebruikersprofiel wordt aangemaakt in het SLIM-systeem. SLIM creëert een anonieme gebruiker in Research Online. De data van de twee systemen zijn strikt gescheiden om te voorkomen dat privacy-informatie wordt gecombineerd met onderzoeksdata. Voor dit onderzoek zorgden de ontwikkelaars van het UMCU ook voor de mogelijkheid dat een persoon de ​​vragenlijst kan invullen voor een andere deelnemer. Zo kan een moeder de vragen voor zichzelf en haar kind beantwoorden.

Gerelateerde berichten...